1.Petro'ya özenen Putin Rusya'ya itibar kaybettiriyor

TAKİP ET

Çarlık döneminden beri önemli Bölgesel güç olan Rusya'nın gücü Dünyaya açılan ve nispeten daha iyi eğitim almış gençlerin sayısı artıkça gittikçe zayıflıyor.

Çarlık döneminden beri önemli Bölgesel güç olan Rusya'nın gücü Dünyaya açılan ve nispeten daha iyi eğitim almış gençlerin sayısı artıkça gittikçe zayıflıyor.

Gerçekte uzun süredir bu güven kaybı devam etmesine rağmen, Şubat 2022'de Ukrayna'nın işgalinin başlamasının ardında artık gizlenemeyecek boyutlara ulaşmış durumda.

Gallup'un araştırması, bir zamanlar Sovyetler Birliği'nin bir parçası olan devletlerin çok azı hariç Rus liderliğine verilen desteğin 2021 ve 2022 yılları arasında ağır darbe aldığını gösteriyor.

Ruslara Çarlık Rusya’sı vadeden Putin için kötü günlerin habercisi gibi görünüyor.

Ukrayna, Gürcistan ve Baltık ülkeleri gibi geleneksel olarak sorunlu ve çoğu zaman saldırgan bir komşu olarak Rusya'ya karşı daha temkinli olan ülkelerde Kremlin'e verilen onay %20'nin altındaki seviyelerden %0'a ya da %0'a yakın seviyelere düşmüş durumda.

Ermenistan, Moldova, Kazakistan ve Azerbaycan gibi tarihsel olarak Rus yönetimine sempati duyan ülkelerde Rus yönetiminin popülaritesindeki düşüş çok daha dramatik olmuş durumda.

Bu ülkelerde Rus liderliğini kabul edenlerin sayısı kabul etmeyenlerin çok altına düşmüş durumda.

Rusya’nın saldırgan ve işgalci politikası sayesinde Kazakistan ve Moldova gibi karışık etnik yapıya sahip ülkelerde bile Rusya'ya yönelik güven ve isteğin düşmesi beklenenin çok üstünde bir orana ulaşmış durumda.

Rus azınlıklar Sorunu:

Kazakistan'da, sınır şehirlerinde büyük bir etnik Rus nüfusun varlığı endişe yaratıyor çünkü bu insanların potansiyel olarak Astana'dan ziyade Moskova'yı daha yakın gördüğü düşünülüyor.

Moldova'daki ayrılıkçı Transdinyester bölgesindeki Rus barış gücü askerleri, Moskova'nın Ukrayna güçlerini yenmeyi başarması halinde bölgeyi kendi topraklarına bağlamak isteyebileceği korkusunu doğurmuş durumda.

Rusya'nın etki alanındaki sadece iki ülke Rus yönetimini desteklemeye devam ediyor: Kırgızistan ve Özbekistan.

Araştırmada Bu ülkelerde Rus liderliğini onaylamayanların oranı 2021 ve 2022 yılları arasında azalırken, onaylayanların oranı düştüğünü göstermesine getirilen açıklama ise bu ülkelerin bölgedeki en despotik ve Rus yanlısı hükümet ve bürokrasiye sahip olmaları.

2007 ve 2009 yılları arasında Kazakistan (%33), Letonya (%30) ve Estonya'da (%29) yaşayan her 10 kişiden yaklaşık üçü kendisini Rus olarak tanımlamıştır. 2022 yılında Rus olarak tanımlayanların oranı Kazakistan'da %15'e, Letonya'da %19'a ve Estonya'da %21'e düşmüştü.

rusya rusya ukrayna savaşı rusya bayrağı rusya ukrayna son durum Transdinyester Astana Ermenistan Moldova Kazakistan Azerbaycan