2024 Üretim Yılı ÇKS Başvuruları Başladı

TAKİP ET

Tarım ve Orman Bakanlığınca, üreticilere ait tarımsal faaliyetlerin ülke genelinde kayıt altına alınması ve çiftçilerin desteklerden yararlandırılabilmeleri amacıyla oluşturulan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) için 2024 üretim yılı başvuruları 2 Ocak 2024 tarihinde sona erecek.

1 Eylül 2023 tarihi itibarıyla başlayan 2024 üretim yılı için Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları hem il/ilçe müdürlüklerinde hem de e-Devlet kapısı üzerinden alınıyor. İlk kez başvuru yapacak veya arazi edinim bilgilerinde değişiklik olan çiftçilerin başvurularını ilgili tarım ve orman müdürlüklerine yapmaları gerekiyor. Önceki yıllarda ÇKS'ye kaydolmuş çiftçiler ise e-Devlet üzerinden başvurularını güncelleyebilirler.

ÇKS Yönetmeliğindeki Önemli Değişiklikler

ÇKS Yönetmeliği’nde yapılan son değişiklikle, mülkiyet durumu ne olursa olsun tarımsal faaliyet gösterilen alanlar, taahhütname belgesi ile kayıt altına alınabiliyor. Bu düzenleme, malikinin vefatı nedeniyle tapu kayıtlarında mirasçıları adına geçmemiş arazilerin de kaydedilmesine olanak tanıyor.

Tarımsal Destek ve Kredilere Erişim Kolaylığı

Mülkiyet ve mirasçılık sorunları nedeniyle daha önce tarımsal destek, hibe, kredi ve devlet destekli tarım sigortalarından yararlanamayan üreticiler, bu değişiklik sayesinde söz konusu imkanlardan yararlanabilecekler.

"TarımCebimde" Mobil Uygulaması ile ÇKS İşlemleri

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın dijital dönüşüm hamlelerinden biri olan “TarımCebimde” mobil uygulaması, ÇKS işlemlerinin yanı sıra ürün bildirimi ve desteklemeler gibi konularda da çiftçilere kolaylık sağlıyor. E-Devlet üzerinden 1 Ekim 2022'den itibaren yapılan ÇKS kayıt yenileme ve ürün güncelleme başvurularının sayısı 1 milyon 500 bine yaklaşmış durumda. Aynı zamanda, e-Devlet ve “TarımCebimde” uygulaması üzerinden 11 milyonu aşkın ÇKS belgesi üretildi.