AB borç kuralları konusunda Fransız-Alman çekişmesinden çıkış yolu arıyor

TAKİP ET

Avrupa Parlamentosu'nun Yenileme Grubu, AB borç kurallarına ilişkin ortak bir pozisyon üzerinde anlaşmaya hazırlanıyor. Ancak Fransız ve Alman delegasyonların kuralların ne kadar esnek olması gerektiği konusunda anlaşmazlığa düşmesi müzakereleri zorlaştırıyor.

Avrupa Parlamentosu'nun Yenileme Grubu, AB borç kurallarına ilişkin ortak bir pozisyon üzerinde anlaşmaya hazırlanıyor. Ancak Fransız ve Alman delegasyonların kuralların ne kadar esnek olması gerektiği konusunda anlaşmazlığa düşmesi müzakereleri zorlaştırıyor.

Avrupa Komisyonu tarafından geçen hafta yayınlanan yeni AB borç kuralları, üye devletlere Komisyon ile ortaklaşa 4 yıllık özel borç azaltma programları tanımlama ve önceki tek beden herkese uyar gerekliliklerinden uzaklaşma konusunda daha fazla hareket alanı sağlamayı amaçlıyor.

Ancak Komisyon, ülkelere özgü 'mali uyum' yani borç azaltma planlarına bakılmaksızın tüm üye devletler için geçerli olacak yeni "ortak güvenceler" ekleyerek Kasım Tebliği'nden saptı.

EURACTIV'in Nisan ayı başında bildirdiği üzere bu hamle, Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner'in, aksi takdirde ülkelerin bütçe açığı ve kamu borcu seviyelerini görmek için uygun adımları atmaktan çekinecekleri yönündeki korkularını yatıştırmayı amaçlıyordu.

Bu tedbirler üye ülkeleri dört yıllık plan süresince borç/GSYİH oranlarını düşürmeye ve ikinci olarak da kamu harcamalarının ekonominin potansiyel olarak büyüyebileceğinden daha yavaş büyümesine izin vermeye zorlayacaktır.

Komisyon'un gözden geçirme önerisi o zamandan bu yana özellikle orta ve uzun vadede kamu yatırımlarının azalacağı ve resesyon riskinin artacağı korkularını körükledi.

Bir "minimumlar" anlaşması
Bunun ardından Avrupa Parlamentosu'ndaki merkezci Renew grubu içinde, ülkeye özgü esnek planlardan yana olan Fransız delegasyonu ile Lindner'in partisi ve herkes için katı ortak kuralların sadık destekçileri olan Alman FDP delegasyonu arasında keskin bir bölünme yarattı.

Fransız Renew Milletvekili Stéphanie Yon-Courtin, teklifin yayınlanmasından dakikalar sonra EURACTIV'e yaptığı açıklamada, bu yeni tedbirlerin "konjonktür yanlısı bütçe kesintilerini desteklediğini" ve bunun da "ekonomik büyümeyi" ve AB'nin iklim, dijital ve stratejik hedeflerini tehdit edebileceğini söyledi.

Bunun yerine Kasım Bildirisinin "ruhunun" korunması gerektiğini söyleyen Yon-Courtin, kemer sıkma önlemlerinin geçmişte ters etki yarattığının kanıtlandığını savundu.

Katı ortak kriterlerden yana olan FDP ise Komisyon'un önerisinin hedeflerini karşılamakta yetersiz kaldığından şikayet ederek "daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu" söyledi.

İspanyol Renew Milletvekili ve Ekonomi ve Parasal İşler Komitesi Başkan Yardımcısı Eva Maria Poptcheva EURACTIV'e yaptığı açıklamada "Prensipte ortak bir duruş var" dedi.

Bu yorumlar, grubun yakında başlaması gereken parlamento müzakereleri öncesinde gözden geçirmeye ilişkin 10 maddelik bir ortak pozisyon yayınlamasından sadece birkaç gün önce geldi.

Ancak, isimlerinin gizli kalması koşuluyla konuşan Renew yetkilileri farklı telden çalıyor: EURACTIV'e konuşan bir yetkili, Fransız ve Alman taraflarının ortak bir zemin bulmakta zorlandıklarını ima ederek, "'Asgari düzeyde' bir anlaşmaya varmak istiyoruz" dedi.

Yetkili, "Fransızlar her üye devlet için daha fazla esnekliği savunurken", Almanların Yenilenme'de daha "agresif" borç azaltma programları istediğinin altını çizdi.

Fransız delegasyonundan bir başka yetkili de "FDP'nin eklemeleri Kasım İletişiminin merkezinde yer alan esnekliğe karşı çıkıyor" diye ekledi.

EURACTIV, Renew üyelerinin çoğunluğunun daha fazla esneklik söz konusu olduğunda Fransa'nın yanında yer alacağını, ancak nihai ortak pozisyonun grubun kamu maliyesini "konsolide etme" isteğini de yeniden teyit etmesi gerektiğini anlıyor.

İspanyol merkez partisi Ciudadanos ise Fransızlar ve Almanlar arasında orta bir duruş sergileyecek gibi görünüyor. Poptcheva, üye devletleri hedeflerinde "sorumlu" ve iddialı olmaya çağırmakla birlikte "programların ulusal düzeyde sahiplenilmesini istiyoruz" dedi.

Grubun pozisyon belgesinin Pazartesi günü Strasbourg'da tüm Renew üyeleri tarafından onaylanması bekleniyor. Bu haberin yayınlandığı sırada bazı kaynaklar belgenin hala taslak aşamasında olduğunu doğrulamıştı.