AB ülkeleri Ukrayna savaşında masrafı tartışıyor

TAKİP ET

Ukrayna savaşının ilk günlerinde insani sorumluluklarını hatırlayan ve Rusya'ya ambargo konusunda yasakları Rus klasiklerine kadar genişleten Avrupa savaş uzayıp harcamalar artıkça tartışmalar artmaya başladı.

Artık Avrupa başkentlerinde “Rus klasikleri yasaklanmalı mı” sorusu yerine “AB, Ukrayna'ya ABD ile aynı miktarda mali yardımda bulundu mu?” tartışması. Fransız radyo istasyonu France Inter'e konuşan AB Komisyonu'nun İç Pazardan Sorumlu Üyesi Thierry Breton, Avrupa kurumları ve AB ülkelerinin Ukrayna'daki savaş çabalarına ABD kadar katkıda bulunduğunu iddia etti.

"Bu savaşın başlamasından bu yana Ukrayna'ya yapılan toplam katkı yaklaşık 72 milyar Euro'dur. Avrupa aşağı yukarı ABD ile aynı katkıyı sağlamıştır," demesine , Radyo sunucusu araya girerek "Amerikalılar bizden [Avrupalılardan] daha fazla veriyor" demesi üzerine, Breton her iki katkının da aşağı yukarı eşit olduğu konusunda ısrar etti.

 

Alman ekonomik düşünce kuruluşu olan Kiel Enstitüsü Araştırmalarına göre, Şubat 2022 ile Mayıs 2023 arasında ABD Ukrayna'ya yaklaşık 71 milyar Euroluk toplam yardım taahhüdünde bulundu, AB ülkeleri ve kurumları ise toplamda 68 milyar Euro taahhüt etti ki bu rakam Washington ile neredeyse aynı görünüyor ancak olayın gerçek yönü ise başka bir hikaye anlatıyor.

 

AB ve ABD ülkeleri bol keseden yardım sözü verirken yapılması gereken yardımlar çeşitli bahaneler ile yapılmıyor ve yapılan yardımların büyük kısmı danışmanlık masrafları için harcanıyor.

 

AB daha fazla insani ve mali yardımda bulunuyor Ancak insani yardım söz konusu olduğunda AB, ABD'nin iki katı yardımda bulunuyor- 3,6 milyar euro'ya karşılık 7,6 milyar Euro. Öte yandan ABD çok daha fazla askeri yardımda bulundu - 43 milyar Euro, AB ise Ukrayna'ya 28 milyar Euro taahhüt etti. Baltık ülkeleri GSYİH açısından daha fazla yardım yapıyor.

AB ülkeleri kim daha cömert tartışması yaparken Estonya, Letonya ve Litvanya gibi ülkeler GSYH'sinin %1.5'i oranında katkı ile GSYH oranına göre yardımda lider durumda.

ukrayna savaşı son durum ukrayna savaşı ukrayna savaşı ne zaman başladı ukrayna savaşı bitti mi ukrayna savaşı ne zaman biter Estonya Avrupa Birliği