ABD Başkanı Joe Biden, yapay zeka konusuna el attı.

TAKİP ET

Göreve geldiği günden beri tüm Dünyada takdirle karşılanan ve projeler başlatan ve istisnasız hepsini yarım bırakan ABD Başkanı Joe Biden, yapay zeka konusuna el attı.

Beyaz Sarayda yapay zeka konusunda  üzerine çalışan teknoloji şirketi yöneticileri ile toplantı yaparak bu şirketlerden   halkı koruyacak adımlar atmalarını istediği açıklandı.

Ancak neden Sadece
 Google, Microsoft / OpenAI  Ortkalığı yöneticilerinin çağrıldığı ve diğer firmaların yok sayıldığı konusunda bir açıklama yapılmadı.

Temelde  veri analizi ve düzeltilmiş toplu cevap vermekten ibaret olan 

Bard ve ChatGPT gibi programlar, yapay olarak adlandırılıyor ve yapay zekanın geleceği konusunda tartışma başlatmış durumda.

Mevcut sistemler internet üzerinden veya daha önce depolanmış mevcut verileri değerlendirip birleştirerek gelişmiş bir arama tecrübesi sağlıyor.

Ancak basında yer alan ve tartışma yaratan bilgilerin aksine şu an otonom olarak düşünebilen veya üretebilen bir yapay zekâ modelinden çok uzak durumdayız.

Aydınlar ve siyasiler etik tartışması yaparken gözden kaçan en önemli kon ise Yapay zeka projeleri için gerekli olan enerji ve soğutma sistemleri için gerekli olan temiz su kullanımı Şu an daha tam kapasiteye ulaşmadığı ve çok basit işlemler yapabildiği halde yapay zekanın basit bir soruya vermek için harcadığı soğutma suyu miktarı 2-3 LT olarak tahmin ediliyor. Kullanılan suyun yeterince akışkan olması zararlı maddelerin bulunmaması için kullanılan suyun en az sağlıklı içme suyu kalitesinde olması gerekiyor. Sistemin çalışması için gereken enerji miktarı için henüz ciddi bir çalışma açıklanmış olmasa da   Kullanılan enerjinin Coin üretimi için gerekli olan enerjiye yakın olduğu tahmin ediliyor.

Yapay Zeka Açlığa Çözüm Olabilir mi?

Yapay zeka kucaklaştırıcıları için en önemli argümanlarından biri; “Evet temiz su gibi hayati kaynakları harcıyor fakat gelecekte açlığa çare bulabilir”

Ancak bu argümanın daha önce GDO için kullanıldığı ve GDO’lu ürünlerin tarım yapılabilir toprakları yok etmenin yanında sağlık için ciddi sorunlar üretmesi hatırlatılınca cevap vermekten kaçınılıyor.

Yapay zeka için sorumsuzca harcanan kaynakların proje başarılı olana kadar kaç insanın hayatına mal olacağı konusu ise bir başka neslin aydınlarının ego tatmin konusu.