ABD'den tehlikeli F16 kararı

TAKİP ET

ABD bir kez daha Avrupalı müttefiklerinin ve Ukrayna liderlerinin taleplerini kabul ederek büyük risk aldı, verilen silahların Rusya ve terör örgütlerinin eline geçtiği veya satıldığı iddiaları arasında bu kez F35 ten sonra en gelişmiş savaş uçağı olan F-16 savaş uçaklarını Ukrayna'ya vermeyi kabul etti.

ABD bir kez daha Avrupalı müttefiklerinin ve Ukrayna liderlerinin taleplerini kabul ederek büyük risk aldı, verilen silahların Rusya ve terör örgütlerinin eline geçtiği veya satıldığı iddiaları arasında bu kez F35 ten sonra en gelişmiş savaş uçağı olan F-16 savaş uçaklarını Ukrayna’ya vermeyi kabul etti.

Dron filolarının saldırı görüntüleri romantik yorumcuları mutlu etse de savaşı kazanmak noktasında pek bir etkisi yok. Ukraynalılar, ABD hükümetinin yaptığı bir açıklamanın ardından pilotlarının F16 savaş uçaklarıyla bu hava sahasında devriye gezebileceğini umuyor olsa da F16 gibi kullanması zor ve karmaşık NATO sitemin Sovyet uçaklarına alışmış personelin kullanması için gerekli olan eğitim sanıldığı kadar kısa bir süre değil. Bir savaş pilotunun F16 uçurabilmesi için gereken süre en az 500-1000 saatlik uçuş tecrübesi bu sürenin NATO standardı uçakları için gerekli olan süre olduğu düşünülürse Batılı liderlerin savaşın yakın zamanda bitmeyeceğini kabul ettiği anlamına geliyor.

Plana göre, çeşitli ülkelerin dördüncü nesil uçakları tedarik edecek ve ABD'nin pilotların eğitimine yardımcı olacak.

Ukrayna kararı memnuniyetle karşılayıp zafer olarak görse de bu anlaşmadan ellerindeki nispeten eski teknolojiden kurtulup bütçe tasarrufu yapacak Avrupa ülkeleri ve Uçak satışından ve Pilot eğitiminden dev karlar sağlayacak olan ABD merkezli çok uluslu şirketler olacak.

Savaş bugün bitse bile yüzlerce yıl sürecek olan borç batağına batmış olan Ukrayna can derdine düşmüşken batılı ülkelerin “Dost ülke” sömürüsü Rus yağması ile yarışır durumda.

Cevapsız sorular:

    Yeni Nato üyesi olan ülkelerin elinde bol miktarda Sovyet uçağı varken neden Nato üyesi ülkelere F1 verilerek eski Sovyet uçakları Ukrayna’ya gönderilmiyor?

    F16 desteği bu güne kadar neden verilmedi? Bunun sebebi Rusların ve hemen ardında teknolojinin Çinin eline düşmesinden korkulması olabilir mi?

    F16 gibi 4. Nesil savaş NATO hava Kuvvetlerinin bel kemiği olan uçaklar Rusların eline düşeceği kesin iken neden veriliyor?

    Ukraynalı pilotların tecrübeli oldukları Mig29  Sovyet mig29  uçakları ile bile başarılı olmadığı savaşta yeni F16 lala başarılı olma ihtimali ortada Ukraynalı pilotlar yerine paralı asker şirketlerine bağlı batılı pilotların uçurması mı planlanıyor ?

    Son seçenek doğru ise zaten köşeye sıkışmış olan  Putin’in bunu savaş sebebi sayarak savaşı batıya taşıması riski hesaplandı mı ?

    Batılı kaynaklar bu anlaşmayı AB zaferi olarak gösterse de neden Avrupa’nın çok övündüğü Eurofighter Typhoon, Dassault Rafale, Saab Gripen Panavia, Tornado, JAS 39 Gripen Savaş uçakları yerine sadece F16  veriliyor ? Bunun sebebi F16 teknolojisinin bilerek Düşman ülke eline geçmesinin önemsenmesi mi Avrupa Savaş uçaklarının eski Sovyet uçakları karşısında bile başarısız olacak olması mı ?

Bu sorular şimdilik cevapsız kalsa da Dünya Çin / Batı savaşı konuşulurken ve Çinin askeri teknolojiler konusunda ciddi sıkıntılar yaşadığının ortaya çıkmasından kısa bir süre sonra yüksek teknoloji silahların Ukrayna’ya gönderilmeye başlanması Rusya’nın enerji kölesi ve doğal müttefiki olan Almanya ve Fransa’nın bu transferlere izin vermesi G7 ülkelerinin niyetleri konusunda ip ucu vermeye yetiyor.

 

 

f 16 mig 29 mig 29 vs f16 war thunder f 16 vs mig 29 f 16 v mig 29 f16 gegen mig29 Ukrayna Rusya ABD G7 Ülkeleri Çin 3.Dünya Savaşı