ABD : YARGIÇ BEYAZ SARAYIN SANSÜR ÇABALARINA SET ÇEKTİ
Salı günü bir ABD federal yargıcı, Başkan Joe Biden'ın yönetimindeki kilit kurum ve yetkililerin sosyal medya platformlarıyla iletişim kurmasını engelleyen bir ihtiyati tedbir kararı aldı.
Louisana'dan ABD Bölge Yargıcı Terry Doughty, Louisiana ve Missouri başsavcıları tarafından 2022 yılında açılan dava hakkında henüz nihai bir karar verilmedi.
Savcılar, ABD hükümetinin sosyal medya şirketlerini COVID-19 salgını sırasında aşı tereddütlerine ya da seçimleri altüst etmeye katkıda bulunan paylaşımları müdahale etmeyi teşvik ederek çok ileri gittiğini, Bunu yaparken de ABD hükümetinin Anayasa'nın Birinci Değişikliği'nin İfade Özgürlüğü Maddesi'ne aykırı davranıldığını savunuyor.
Yargıcın, Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı ve FBI da dahil olmak üzere bazı yürütme kurumlarına sınırlamalar getiriyor.
ABD Anayasası'nın Birinci Değişikliğinin İfade Özgürlüğü Maddesi uyarınca "korunan ifade özgürlüğünü içeren içeriğin kaldırılması, silinmesi, bastırılması ya da azaltılmasını herhangi bir şekilde teşvik etmek, cesaretlendirmek, baskı yapmak ya da tahrik etmek amacıyla" basın yayın kuruluşlarına müdahale edemez veya baskı kuramaz.
Savcılar "Beyaz Saray'dan federal kurumlara kadar davalıların içeriğine dayanarak konuşmayı bastırmak için büyük bir çaba gösterdiğine dair kanıtlar olduğunu” savunuyor.
Yargıç, ulusal güvenlik ve suç faaliyetlerine yönelik risklerle ilgili konularda müdahaleye izin verildiğini belirtti.
Cumhuriyetçiler ve Beyaz Saray tepkisi.
Bir Beyaz Saray yetkilisi Adalet Bakanlığı'nın emri gözden geçirdiğini ve seçeneklerini değerlendireceğini söyledi.
Bu karar, pandemi ve yanlış bilgilendirme tehdidini hükümetle aynı fikirde olmayan görüşleri engellemek için bir bahane olarak kullandıklarını söyleyerek Biden yönetimine dava açan Cumhuriyetçiler için önemli bir kazanım olmuş durumda.
Örneğin Twitter, 2020-2022 yılları arasında pandemi hakkında yanlış bilgi yaydığını iddia ettiği yaklaşık 11.000 hesabı askıya almış, Dava açıldığında Missouri başsavcısı olan Senatör Eric Schmitt, Twitter'da kararın "Birinci Değişiklik için büyük bir kazanım ve sansüre bir darbe" olduğunu yazmıştı.
Corona Salgını sırasında hükümetler çeşitli şekillerde haberlere kısıtlama getirmiş Dev ilaç şirketlerinin baskıcı propaganda yapmasına izin verilmişti. Virüsün Çin üretimi bir virüs olduğu ve yanlışlıkla veya Daha sonra antivirüsü piyasaya sürülmek üzere hazırlandığı fakat işlerin kontrolden çıktığı konusunda Yasaklanan görüşler bu gün bağımsız kurumlarca göz ardı edilemeyecek görüş olarak dillendiriliyor.
Başka bir konu is ilaç firmalarının aşı için kar etmediği veya ek ücret almadığı veya Aşıların yan etkisinin olmadığı iddiaları olmuştu oysa bu gün resmi makamlarca da doğrulanan bilgilere göre mRNA aşıları binlerce farklı ve ciddi hastalığa sebep olabiliyor ve İlaç firmaları Aşı üretimi için devletlerden Milyarlarca USD hibe almışlar.
Firmaların aldığı Teşvikler ve karlar:
Şirket | Teşvikler (USD) | Kâr (USD) |
Pfizer | 2.1 milyar | 36.8 milyar |
Moderna | 1.9 milyar | 20.4 milyar |
BioNTech | 1.1 milyar | 12,2 milyar |
Görünen o ki Dünyada demokrasinin kaderini ABD Bölge Yargıcı Terry Doughty belirleyecek