ABD'de cüzzam vakalarında korkutan artış

TAKİP ET

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) tıp dergisi tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, 2020 yılında ABD'nin birçok eyaletinde cüzzam vakalarında büyük bir artış kaydedildi.

Rapora göre, ülkedeki cüzzam vakaları artıyor ve çoğu vakaya Florida eyaletinde rastlanıyor. CDC, doktorlara Florida ve diğer güneydoğu eyaletlerinden seyahat etmiş kişilerin cüzzam testleri yapması gerektiğini tavsiye ediyor.

Orta Florida'da en fazla vaka artışı görüldü ve Florida'daki tüm vakalar, ülke genelindeki vakaların beşte birini oluşturuyor. ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı verilerine göre, Teksas, Hawaii, Kaliforniya, New York ve Louisiana'daki diğer eyaletler de yeni cüzzam vakalarının %69'unu oluşturuyor.

CDC'nin çalışması, vakaların yaklaşık %66'sının cüzzamın endemik olduğu ülkelerden göç eden insanlardan kaynaklandığını bildirirken, yaklaşık %34'ünün yerel olarak edinildiğini belirtiyor.

Cüzzam, Mycobacterium leprae adlı bir bakteriden kaynaklanan bir hastalıktır ve cildi, üst solunum yollarını, gözleri ve mukozayı etkileyerek fiziksel deformasyonlara neden olabilir. Ancak, bilim insanları, cüzzamlı bir kişiyle aylarca yakın temas kurmanın hastalığın bulaşmasına neden olacağını belirtiyor. Bakteri içeren damlacıklar öksürük veya hapşırma yoluyla geçtiğinde, tipik olarak kişiden kişiye temas yoluyla yayılır. Bu nedenle, hastalığı olan biriyle el sıkışmak veya uzun bir konuşma yapmak hastalığın bulaşmasına neden olmaz.

cüzzam hastalığı nedir cüzzam cüzzamlı bulmaca cüzzam hastalığı cüzzam ne demek