ALMANYA: EVG TEKLİFİ KABUL ETMEDİ DEMİR YOLU GREVİ KAPIDA

TAKİP ET

Alman demiryolu ve ulaşım sendikası, EVG  Deutsche Bahn'ın son maaş teklifini reddettikten sonra yakın zamanda yeni bir grevin kesin olduğunu açıkladı. DB, sendikaların esnek olmadığını ve görüşmelerin "anlamsız" hale geldiğini savunuyor.

Alman demiryolu ve ulaşım işçilerinin sendikası EVG, Salı akşamı Almanya'nın ulusal demiryolu sağlayıcısı Deutsche Bahn'ın son maaş artışı teklifini reddettikten sonra kısa bir süre içinde başka bir demiryolu grevi başlatacağını açıkladı.

EVG müzakere eş lideri Cosima Ingenschay, Çarşamba günü "yakın zamanda kesinlikle başka bir uyarı grevi olacak" dedi. Ancak başka olası bir grev için net bir zaman belirtmedi.

Baş müzakereci Kristian Loroch, Çarşamba günü Berlin'de yaptığı açıklamada, bu konuyu meslektaşlarıyla görüşeceklerini ve bu görüşmelerin yakında başlayacağını belirterek, sendika üyelerinden süresiz grev olasılığı hakkında oy isteyebileceklerini açıkladı.

Genelde EVG, "uyarı grevi" adı verilen kısa vadeli grevleri çağırıyordu, bu grevlerin sendika üyelerinin desteği için oy gerektirmediği ve sadece dar bir yönetim kadrosu tarafından kararlaştırıldığı için eleştirilere neden oluyordu.

Bahn, sadece bir tarafın esneklik gösterdiğini savunuyor ve sendika ile anlaşmazlığı çözmek için yeni bir maaş teklifi yapmamanın anlamsız olacağını açıkladı.

Bu, yaklaşık 180.000 demiryolu çalışanı için toplu iş sözleşmesi anlaşmazlığını doruğa çıkarıyor. Sendika Salı akşamı şirketin son teklifini reddetti ve Çarşamba günü kısa vadeli müzakere talep etti. Ancak demiryolu işletmecisi şu anda daha fazla görüşmeyi anlamsız bularak reddetti.

"Bu şu anda anlamsız çünkü EVG bir adım olsun hareket etmiyor," diyen, DB personel direktörü Martin Seiler Salı akşamı "Sendika hiçbir taviz vermiyor ve hiçbir çözüm önermiyor. Sadece orijinal taleplerinde ısrar ediyor, Başka bir teklif sunmanın hiçbir anlamı yok." Açıklaması yaptı.

 

Yolcular zor durumda

Bu arada, yolcu derneği Pro Bahn, tarafları görüşmeleri terk etmekle suçladı ve bu yolu sürdürmeleri durumunda bir   arbitraj heyetinin  bir anlaşma dayatması için devreye sokulması gerektiğini söyledi.

Almanya'da kamu sektöründe son aylarda zorlu ücret müzakereleri ve yüksek enflasyon döneminde bir dizi grev yaşanması, havaalanları ile demiryolu ağını ciddi oranda etkiliyor.

EVG, reddedilen teklifin "sosyal olarak haksız" olduğunu savundu. Loroch, DB'nin son teklifinin demiryolu işçileri için reel olarak ücret kaybına yol açacağını savunurken,

Deutsche Bahn, en düşük ücretli gruba %12'lik aşamalı bir artış, orta seviyedekilere %10 ve daha yüksek ücretli gruba %8'lik bir artış önerdi. Artışın ilk kısmı bu yıl ödenecekti.

EVG, bireyler için en az 650 euro veya %12'lik sabit bir artış talep etmişti - hangisi daha yüksekse - ve bir yıl içinde başka bir yeniden müzakere garantisi istemişti. Sendika, son enflasyonu telafi etmek için tek seferlik ödemeleri reddetti ve maaşların kalıcı olarak ayarlanması gerektiğini belirtti.

Almanya’da 2023 enflasyon oranı: %7.9

EVG’nin greve gitmesi halinde ulaşımın %30 u demir yolları üzerinden yapılan Almanya için hayatı ciddi oranda zorlaştıracak bir sorun.

 

 

 

 

 

 

evg ALMANYA Sendika Grev Demiryolu