Ariane-5 Jüpiter Yolunda

TAKİP ET

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Jüpiter'in buzlu uydularını incelemek amacıyla Ariane-5 adlı uzay aracını fırlattı. Fransız Guyanası'ndaki Kourou'dan kalkan roket, Jüpiter'in uydularına ulaşması yaklaşık 8 yıl sürecek.

Bilim insanları, Callisto, Europa ve Ganymede adlı uyduların derinliklerinde okyanuslar olduğuna inanıyor.

ESA'nın Jüpiter'in Buzlu Ayları Keşfi (Juice) adlı misyonu, Jüpiter'in uydularında mikroorganizmaların yaşamı için gerekli koşulların var olup olmadığını anlamayı hedefliyor.

ESA Bilim Direktörü Prof. Carole Mundell, bunun çok çılgın bir fikir olmadığını belirtiyor. BBC'ye yaptığı açıklamada, "Dünya üzerinde, asit ve radyoaktivite düzeyi yüksek, sıcaklığın da aşırı yüksek ve düşük olduğu ortamlarda bile yaşam belirtileri gözlemleyebiliyoruz" diyor ve ekliyor:

"Örneğin Dünya'daki okyanusların dibindeki yanardağlar bile bize bambaşka gezegenler gibi gözükebiliyor. Başka yerlerde de benzer koşullar varsa mikropların yaşamaması için hiçbir neden yok. Biz Juice misyonuyla bu koşulları incelemek istiyoruz."

Juice, yaklaşık 1,6 milyar dolar değerinde ve Temmuz 2031'de Jüpiter sistemine ulaşması planlanıyor.

Uzay aracı, Ganymede çevresindeki yörüngesine yerleşmeden önce diğer uydulara da 35 kez yaklaşacak ve bazen yüzeylerine 400 kilometre kadar yaklaşacak.

Juice'un toplam 10 aracı bulunacak. Bunlar arasında, yüzey altının ve yüzeyin üç boyutlu haritasını çıkarabilecek bir araç, parçacık dedektörü ve radar da yer alacak.

İngiltere'deki Imperial College London Üniversitesi tarafından tasarlanan "Elektromanyetik Alan Ölçer" ise ayların gizli okyanusları hakkında bilgi toplayabilecek.

Ancak, bu ayların yüzeyleri yoğun radyasyon ve soğuk sıcaklıklar nedeniyle oldukça zorlu ve yaşama uygun değil. Bu nedenle, bilim insanları ayların derinliklerindeki okyanuslarda yaşam olabileceğini düşünüyorlar.

ESA'nın Juice misyonu, Jüpiter'in Callisto, Europa ve Ganymede adlı üç büyük buzlu uydusunu inceleyerek, bu uyduların derinliklerindeki okyanuslarda yaşamın olup olmadığını araştırmayı hedefliyor.

Juice uzay aracı, ayların yüzeylerine yaklaşarak üç boyutlu haritalarını çıkaracak, yüzey altını inceleyecek, parçacık dedektörü ve radar gibi araçlarla ayrıntılı veriler toplayacak. Ayrıca, Imperial College London Üniversitesi tarafından tasarlanan Elektromanyetik Alan Ölçer sayesinde, ayların derinliklerindeki okyanuslar hakkında bilgi toplanacak.

Juice misyonu, yaklaşık 1,6 milyar dolar değerinde ve Temmuz 2031'de Jüpiter sistemine ulaşması bekleniyor. Bu misyon, Evren'deki yaşamın arayışında önemli bir adım olarak görülüyor ve gelecekte Dünya dışındaki yaşam hakkında bize çok şey öğrenebilir.

Jüpiter Ariane-5 Avrupa Uzay Ajansı ESA