Avrupa Birliği İstanbul Sözleşmesini Onayladı
Avrupa Birliği (AB), kadına yönelik şiddeti ve aile içi şiddeti önlemek için imzaladığı ancak henüz resmen onaylamadığı İstanbul Sözleşmesi'ni uygulama planı yapıyor. Sözleşme, önceden uygulamayı reddeden Macaristan ve Slovakya gibi muhafazakâr AB üyesi devletleri de kapsayacak.
Avrupa Birliği (AB), kadına yönelik şiddeti ve aile içi şiddeti önlemek için imzaladığı ancak henüz resmen onaylamadığı İstanbul Sözleşmesi'ni uygulama planı yapıyor.
Sözleşme, önceden uygulamayı reddeden Macaristan ve Slovakya gibi muhafazakâr AB üyesi devletleri de kapsayacak.
LGBTİ+ haklarının korunmasını gerekçe gösteren Avrupa Parlamentosu, İstanbul Sözleşmesi'nin AB genelinde uygulanmasını onayladı.
Çarşamba günü yapılan oylamada, AB ülkelerinin büyük çoğunluğu İstanbul Sözleşmesi'nin AB genelinde uygulanmasını destekledi. 464 milletvekili lehte oy kullanırken, 81 milletvekili karşı oy kullandı ve 45 milletvekili çekimser kaldı.
Parlamento kararı, İstanbul Sözleşmesi'nin Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Letonya, Litvanya ve Slovakya gibi henüz onaylamamış olan altı üye ülkede de uygulanmasını istiyor.
Macaristan ve Slovakya, LGBTİ+ haklarına ilişkin düzenlemeler nedeniyle Sözleşmeyi reddediyor.
Avrupa Adalet Divanı, 6 Ekim 2021'de tüm üye devletlerin onayına gerek olmadan AB'nin İstanbul Sözleşmesi'ni uygulayabileceği yönünde karar vermişti.
İstanbul Sözleşmesi, sığınmacılık ve yargı işbirliği anlaşmaları da dahil olmak üzere AB'nin sorumlu olduğu tüm alanlarda uygulanacak.
2022 yılında 21 AB üye devleti Sözleşmenin uygulanmasını onaylarken, bazı hükümler nedeniyle altı ülke karşı çıkmıştı.
AB üyesi altı ülke yanı sıra, Ermenistan, Lihtenştayn, Moldova, Ukrayna ve İngiltere de Sözleşmeyi imzaladı ancak henüz uygulamaya koymadı.