Avrupa su krizine çare arıyor

TAKİP ET

Dünyadaki yaşam tatlı suya bağlıdır: baskı altında olan bir kaynak. Artan talep ve iklim değişikliği, Avrupa'da bile tatlı suyu daha değerli hale getirirken, seller ve kuraklıklar daha aşırı hale geliyor ve milyonlarca insanın hayatını değiştiriyor.

Dünyadaki yaşam tatlı suya bağlıdır: baskı altında olan bir kaynak. Artan talep ve iklim değişikliği, Avrupa'da bile tatlı suyu daha değerli hale getirirken, seller ve kuraklıklar daha aşırı hale geliyor ve milyonlarca insanın hayatını değiştiriyor.

Avrupa şanslı: genel olarak su kalitesi iyileşiyor ve içme suyuna erişim iyi düzeyde. Ancak iklim değişikliği ve artan talebin getirdiği zorluklarla birlikte temizlik, dağıtım ve geri dönüşümü iyileştirmek için yeni yaklaşımlar benimseniyor.

Konstanz Gölü: Kirliliği kaynağında önlemek

Almanya'daki Konstanz Gölü'nde, su kalitesini düşürmeden kalkınmayı başardılar:

Kural basit: su ne kadar az kirliyse, o kadar az temizlenmesi gerekiyor. İçme suyuna ilişkin yeni Avrupa direktifinin herkes için kaliteli suya erişimi garanti altına almayı amaçladığı bir dönemde, bu takip edilmesi gereken bir örnek.

Friedrichshafen Zeplin'in icat edildiği şehirdir. Aynı zamanda Avrupa'nın en büyük içme suyu rezervuarı olan Konstanz Gölü'nün kıyısında yer alıyor. Milyonlarca kişi bu sudan içmektedir ve bu su şehrin gurur kaynağıdır.

Bu bölge aynı zamanda mikro-kirleticilere karşı verilen yeni savaşın da ön saflarında yer alıyor.

Baden-Württemberg Mikro-Kirleticiler Yetkinlik Merkezi Başkanı Fransız bilim insanı Marie Launay, "Evde, ev ürünlerinde giderek daha fazla kimyasal kullanıyoruz," diye açıklıyor. "Daha fazla ilaç, daha fazla pestisit kullanıyoruz. Ve bu maddeler kalıcı olduklarında çevrede de kalıcı oluyorlar ve bu nedenle su kalitesini korumak için bunları ortadan kaldırmak önemli."

Marie Launay, balıklar, ekosistemler ve insanlar için zararlı olan bu mikro kirleticilerle mücadele etmeye adanmış bir birimin başında. Çözümün bir parçası da kullanılmış suyu doğaya geri vermeden önce arıtan tesislerde yatıyor.

Eriskirch Atıksu Arıtma Tesisi Müdürü Heiko Kiebler, "Elbette içme suyu rezervuarına mümkün olduğunca özen göstermeliyiz" diyor. "Çünkü pek çok insan buradan geçiniyor ve bu yüzden atık suyu elimizden geldiğince iyi arıtmaya çalışmalıyız."

Baden-Württemberg eyaleti için bu bir öncelik. Şu anda birkaç istasyonda ek bir ozon arıtması kullanılıyor.

Launay, "Ozon ile kimyasal bir işlem gerçekleştiriyoruz, bu kirleticileri parçalayacağız ve böylece bu küçük moleküller arıtma tesisi tarafından ortadan kaldırılacak" diyor.

Yeni Avrupa yönetmelikleri yasaklı kirleticiler listesini genişlettikçe bu teknolojinin başka yerlerde de benimsenmesi muhtemel.

Launay, "AB düzeyinde büyük istasyonlar ve hassas bölgeler için mikro kirleticilerin ortadan kaldırılmasına yönelik planlar var," diye açıklıyor. "Çevrenin korunmasına yönelik bu tesislerin finansmanının ilaç ve kozmetik endüstrileri tarafından karşılanması planlanıyor."

Bu kış Alplerde çok daha az kar vardı, dolayısıyla göle daha az su aktı. Ancak bu Güney Avrupa'daki durumla kıyaslanamaz bile.

İspanya'da Tuzdan Arındırma

İspanya'da su rezervlerinin seviyesi herkesi endişelendiriyor. Valensiya'daki topluluk, düzenli olarak kuraklıktan etkilenen Avrupa bölgelerinden biri. Ve yenilikçi çözümler getiriliyor.

Deniz suyundan tatlı su elde etmek bunlardan biri. Tuzdan arındırma tesisleri İspanya'da tüketilen tatlı suyun yaklaşık %9'unu oluşturuyor.

Bu teknoloji pahalı ve enerji yoğun ancak gerekli.

Cadagua, Tesis Müdürü Jose Luis Zaplana, "Bu tuzdan arındırma tesisi, Jucar Nehri'nden gelen suyun azalan diğer nüfuslara geri dönmesini sağlıyor" diyor. "Deniz suyunu tuzdan arındırmanın pahalı olduğunu düşünebilirsiniz, ancak bu hiç su olmamasından daha iyidir."

Acuamed Operasyon Direktörü Mariola Dura, "Ekonomiye çok yardımcı oluyor: turizm, tarım, bu durumda endüstri," diyor. "Yani yağmurun yağıp yağmadığı konusunda çok fazla endişelenmemize gerek kalmıyor."

 

Su kıtlığı: tablo nedir ve nereye gidiyoruz?

240 milyon kişi
 

Mevcut eğilimler devam ederse 2050 yılına kadar dünya genelinde temiz suya erişimi olmayacak vatandaşların sayısı.
55%
 

Önümüzdeki 30 yıl içinde su talebinde beklenen küresel artış.
 

9 milyar Avro
 

AB ve Birleşik Krallık için kuraklığın yaklaşık yıllık maliyeti. Bu, bu yılki AB bütçesinin yaklaşık %5'ine denk gelmektedir.
 

30%
 

Güney Avrupa'da sürekli su stresi olan bölgelerde yaşayan nüfusun yüzdesi. Bu, su talebinin arzı aştığı anlamına gelmektedir. 
 

70'e kadar
 

Güney Avrupa'da yaz aylarında su sıkıntısı çeken nüfusun yüzdesi.

kuraklık kuraklık haritası kuraklık haritası 2023 kuraklık ne demek kuraklık neden olur İspanya Tuzlu Su