Avrupalıların yüzde 38'i artık günde üç öğün yemek yiyemiyor
Avrupa genelinde yapılan yeni bir araştırma, artan fiyatlar nedeniyle hanelerin neredeyse üçte birinin mali durumunun "güvencesiz" hale geldiğini gösterdi. French Secours Populaire için Ipsos tarafından gerçekleştirilen ankete katılan 10 bin kişinin yüzde 29'u, mali durumlarının beklenmedik harcamalar karşısında dengesiz olduğunu belirtti.
Avrupalıların Zorlu Finansal Koşulları
Son üç yılda alım gücünün azaldığını gösteren çalışma, çoğu kişinin öğün atlamak ve zorlu finansal seçimler yapmak zorunda kaldığını ortaya koydu. Neredeyse her iki Avrupalıdan biri, artan fiyatlar ve nispeten durgun maaşlar nedeniyle gelecek aylarda güvencesiz bir duruma düşme riskinin yüksek olduğunu düşünüyor.
Sadece yüzde 15'i iyi koşullarda bir yaşam sürdürdüğünü ve günlük harcamalarına dikkat etme ihtiyacı hissetmediğini ifade etti. Anket sonuçlarına göre, Avrupalıların büyük bir çoğunluğu zorlu mali koşullar nedeniyle tercihlerinden ödün vermek zorunda kaldı.
Yoksullukla Mücadele: Öğün Atlamak ve Diğer Fedakarlıklar
Çalışma, neredeyse tüm sektörlerdeki yüksek enflasyonun, öğün atlamayı da içeren zorlu kararların zorunlu hale getirdiğini belirtirken, neredeyse her üç Avrupalıdan birinin açken öğün atladığını ortaya koydu. Özellikle Yunanistan ve Moldova gibi ülkelerde bu oranın daha yüksek olduğu gözlemleniyor.
Diğer fedakarlıklar arasında kaloriferleri yakmamak, borç para almak ve artan maliyetler karşısında sağlık sorunlarının tedavisini geciktirmek ya da yaptırmamak yer alıyor. Birleşik Krallık'ta Joseph Rowntree Vakfı tarafından yapılan bir ankete göre, düşük gelirli 5,7 milyon hanenin gıda için yeterli parası olmadığı ortaya çıktı.
Endişe Verici Enflasyon ve Beklentiler
Enflasyondaki yükselişe rağmen, gıda ve malzeme fiyatlarında bir düşüş gözlemlenmemesi, satın alma gücünün azalmaya devam ettiğini gösteriyor. Avrupa'nın enflasyon rakamları 2022'de üç katına çıkarak tüm zamanların en yüksek oranına ulaştı. Son bir yılda ise konut, su, gaz ve diğer masraflardaki artışlar yüzde 18'lere ulaştı.
Ankete katılanların yarısından fazlası, enflasyonla başa çıkma konusunda endişeli olduklarını, gıda, enerji ve çeşitli harcamaların artmayı sürdürmesinden korktuklarını belirtti. Yüzde 62'si gıda fiyatlarındaki artıştan, yüzde 59'u beklenmedik harcamalardan ve benzin fiyatlarından endişe duyuyor.