AVUSTRALYA: HAKSIZ YARIMI KURTARMA ÇABASI İNTİHARA SEBEP OLDU

TAKİP ET

Avustralya'da yapılan bir soruşturma, Robodebt adı verilen bir hükümet programının yasadışı olduğunu ve birçok insanın kendilerini suçlu gibi hissetmelerine neden olarak intihar vakalarına yol açtığını ortaya çıkardı.

Robodebt, 2016-2019 yılları arasında uygulanan otomatik bir hükümet programıydı ve yanlış bir algoritmaya dayanarak sosyal yardım alanlardan yanlışlıkla yardımlarını geri ödemelerini talep etmişti. Program, yarım milyondan fazla Avustralyalıyı etkiledi ve bir mahkeme tarafından yasadışı ilan edilene kadar devam etti.

Robodebt politikası, birçok insanın kendilerini suçlu gibi hissetmelerine neden oldu. Bazı insanlar, borçlarını ödemek için kredi almaya, arabalarını satmaya veya birikimlerini kullanmaya zorlandı. Diğerleri ise borçlu olduklarını söylenmesinin ardından aşağılandıklarını ve utanç duyduklarını ifade ettiler.

Cuma günü yayınlanan nihai raporda, Robodebt politikasının en az üç intihar vakasına neden olduğu ve bunların tek trajedi olmadığı belirtildi. Soruşturmanın sonucunda eski Başbakan Scott Morrison'ın muhafazakar hükümeti, etkilenecek bireyleri ve savunmasız grupları yeterince dikkate almadığı için eleştirildi.

Komisyon Üyesi Catherine Holmes, "Robodebt ne adil ne de yasal olan kaba ve acımasız bir mekanizmaydı ve birçok insanın kendilerini suçlu gibi hissetmelerine neden oldu" dedi. Holmes ayrıca sosyal yardım politikasının siyasallaştırıldığını ve bunun da sosyal yardım alanların sıklıkla hissettiği damgalanmayı şiddetlendirdiğini belirtti.

Soruşturma, Robodebt politikasının bir sonucu olarak bilinen en az üç intihar vakasının olduğunu ve "bunların bu türden tek trajedi olmadığından emin olunduğunu" ortaya koydu. İntihar sonucu hayatını kaybedenler arasında, anneleri geçen yıl komisyona adına ifade veren 28 yaşındaki Rhys Cauzzo ve 22 yaşındaki Jarrad Madgwick adlı iki genç de bulunuyordu.

Başbakan Anthony Albanese, önceki hükümetin planını, en savunmasız kişilere zarar veren, vatandaşlara yönelik "büyük bir ihanet" olarak kınadı. Hükümet geri adım atarken, mağdurlara 700 milyon ABD Doları'nın üzerinde ödeme iadesi yapmak zorunda kaldı.

avustralya avustralya saat avustralya başkenti avustralya doları avustralyada saat kaç Anthony Albanese Rhys Cauzzo Jarrad Madgwick