Bankalara Büyük Kıyak

TAKİP ET

2024 yılı ve sonrasında reel sektör şirketlerine ek vergi yükü getirecek bir düzenleme yapılması planlanıyor. Bankaların bilanço kalemleri enflasyondan arındırıldığında kârları azalacak, bu da bankalardan alınan verginin dörtte bire düşebileceği anlamına geliyor.

Ancak borçlanarak sabit kıymetlere yatırım yapan reel sektörün, enflasyon düzeltmesi sonrası kârlarının artması bekleniyor. Bu da reel sektörden alınan verginin iki katından fazla olabileceği anlamına geliyor. 2023 yılı için ise vergisel bir etki beklenmiyor.

Dünya gazetesinden Zeki Gündüz'ün haberine göre, enflasyon muhasebesine uyum sağlamak için şirketlerin yapacağı hazırlık, program ve danışmanlık gibi harcamaların yanı sıra zaman da gerekecek. Bu durum, muhasebe departmanlarına ek bir yük getirecek.

Uygulama sadece  ilk yıl  yapılacak ancak vergi sonuçlarına yansımayacak. Fakat 2024'ten itibaren vergi matrahları da etkilenecek.

Genel olarak, 2024 ve sonrasında enflasyon muhasebesi düzeltmelerinin yapılmasıyla birlikte, finans şirketlerinin vergi matrahlarının azalması, kredi borcu olan üretim şirketlerinin vergi matrahlarının ise artması bekleniyor.

2024'te böyle bir durum ortaya çıktığında, üretim şirketlerinin korunması amacıyla bir erteleme kararı alınması şaşırtıcı olmaz.

2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na göre enflasyonu artıran tüketim artışlarının önüne geçmek için kredi kartıyla yapılan alışverişlerde ve nakit çekimlerde taksit sayısı için ilave önlemler alınacak.

Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'nda, "Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanan ekli '2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nın onaylanmasına karar verilmiştir." ifadelerine yer verildi.

Programda enflasyon ve para politikası başlığı altında yeni tedbirler yer alıyor.

Programa göre, enflasyonu artıran tüketim artışlarını önlemek için çeşitli uygulamalar hayata geçirilecek. Bu amaçla öncelikle kredi kartıyla yapılan alışverişlerde ve nakit çekimlerde taksit sayıları için ilave önlemler alınacak.

Ayrıca kira ve konut fiyatlarının gelişimine dikkat edilerek konut arzı hızla artırılacak. Depremin konut stokuna etkisini telafi etmek için de yeni sosyal konut projeleri geliştirilecek.

Konut ve iş yeri kiraları ile ikinci el araç satışları için dijital bir kayıt sistemi kurulacak. Kamuya taşıt alımlarında yerli üretim ve çevreci araçlara öncelik verilecek. Bu amaçla, Togg ile yapılan protokol kapsamında alınan araçlar kamu kurumlarına tahsis edilecek.

Ayrıca 25 yaş altındaki üniversite öğrencilerinin Bireysel Emeklilik Sistemi'ne dahil olmalarını sağlamak için teşvikler geliştirilecek.

 

bankalar vergi öder mi bankalar vergi numaraları bankalar vergi bankalar vergi oranı bankalar vergi ödeme