Beklenen evlilik kredisi çıktı

TAKİP ET

Türkiye'de Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bünyesinde, kamuya ait bir tüzel kişilik olarak Aile ve Gençlik Fonu kurulacak. Bu önemli girişim, gençlerin ekonomik gelişimine katkı sağlamayı amaçlıyor.

Türkiye'de Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bünyesinde, kamuya ait bir tüzel kişilik olarak Aile ve Gençlik Fonu kurulacak. Bu önemli girişim, gençlerin ekonomik gelişimine katkı sağlamayı amaçlıyor.

 Yönetim Kurulu ve Beş Bakan Yardımcısının Rolü

Fonun yönetim kurulu, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı'nın liderliğinde beş kişiden oluşacak. Diğer üyeler, Aile ve Sosyal Hizmetler, Gençlik ve Spor, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcıları olacak. Kararlar, oy çokluğu ile alınacak ve bakan yardımcıları ilgili bakanlar tarafından atanacak.

 Projeleri Yöneten Yetkin Yönetim Kurulu

Aile ve Gençlik Fonu'nun projelerini yönetmek üzere oluşturulan yönetim kurulu, kaynak aktarımlarını ve harcama programlarını belirleme konusunda yetkili olacak. Fonun sekretarya hizmetleri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından sağlanacak.

 Fonun Çeşitli Kaynakları

Fonun kaynakları arasında, Türk Petrol Kanunu ve Maden Kanunu kapsamında tahsil edilen devlet hisseleri ve haklarından elde edilen gelirlerin yanı sıra, Cumhurbaşkanı kararıyla belirlenen fon gelirleri, geri ödemeli projelerden gelen tutarlar, nakdi bağışlar ve diğer gelir kaynakları yer alacak. Türk Petrol Kanunu'na göre devlet hissesinin oranını belirleme veya artırma yetkisi Cumhurbaşkanı'na ait olacak.

 Giderler ve Projeler İçin Kaynak Aktarımları

Yönetim kurulu tarafından onaylanan projelerin teşvik, hibe, destek, kredi ve teminatları için ilgili kurum ve kuruluşlara aktarılan tutarlar, hizmet bedeli, ücret ve komisyonlar ile diğer operasyonel giderler, fonun giderlerini oluşturacak. Fonun amacına uygun projeler için yapılan kaynak aktarımları, harcama programı çerçevesinde yönetim kurulu kararı ile gerçekleştirilecek.

 Proje Tutarları ve Harcama Süreçleri

Onaylanan projelerin ekonomik ve teknik açıdan uygulanabilirliği ile fon tarafından aktarılan tutarların etkili, ekonomik ve verimli kullanımı, ilgili kurum ve kuruluşların sorumluluğunda olacak. Aktarılan tutarlar genel bütçe kapsamındaki idareler için genel bütçeye, diğer idareler için ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının bütçesine gelir kaydedilecek.

 Geri Ödemeler ve Aktarılan Tutarların Kullanımı

Geri ödeme öngörülen projelerde aktarılan tutarlar, ilgili kamu kurumlarına geri ödenecek. Geri ödenen tutarlar genel bütçe kapsamındaki idareler için genel bütçeye, diğer idareler için ilgili kurum ve kuruluşların bütçesine gelir ve ödenek kaydedilecek. Gelir ve ödenek kaydedilen tutarlar bir sonraki ayın en geç 10'uncu iş günü içinde ilgili kurum ve kuruluşlarca bütçeye gider kaydıyla fona aktarılacak.

 Protokoller ve Vergi Muafiyeti

Fona aktarılan kaynakların yararlanıcılara aktarılabilmesi ve geri ödemelerin alınabilmesi için ilgili kurumlar, ödeme hizmeti sağlayıcıları, finansman şirketleri ve kredi garanti kurumlarıyla protokoller yapabilecek. Fon, damga vergisi ve harçlardan muaf olacak. Talep edilen veri ve bilgiler, belirlenen süreçlere göre yönetim kuruluna sunulacak.

 Şeffaflık ve Mali Verilerin Kamuoyuyla Paylaşımı

Fona ilişkin mali veriler, en geç 6 aylık dönemler itibarıyla kamuoyu ile paylaşılacak. Fon, kurumlar vergisinden muaf tutulacak. Fonun iktisadi işletme sayılmaması nedeniyle elde ettiği gelirlerden dolayı kurumlar vergisi muafiyeti sağlanacak.

 Bağışlar ve Vergi İndirimleri

Fona yapılan nakdi bağış ve yardımlar, gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde, gelir veya kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla beyan edilen gelirden veya kurum kazancından indirilebilecek. Fonun çalışma usul ve esasları, fonun kaynakları ve giderlerine ilişkin yönetmelikle belirlenecek.

 Faizsiz Evlilik Kredisi ve Pilot İller

Aile ve Gençlik Fonu, evlenecek gençlere ekonomik destek sağlamayı hedefliyor. Şartları sağlayan gençlere 2 yıl ödemesiz ve sonrasında 4 yılda geri ödeme şartıyla 150 bin lira faizsiz kredi verilecek. Uygulama pilot illeri olarak belirlenen Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay ve Malatya, bu yenilikçi projenin ilk aşamalarında öncü olacak.


2023 yılında Türkiye genelinde evlilik masrafları, 300.000 TL ile 500.000 TL arasında değişirken, 2 kişilik bir ailenin en düşük geçim masrafı 15.000 TL.