BIDEN UKRAYNA'YA MİSKET BOMBASI GÖNDERİYOR

TAKİP ET

Rusya işgaline karşı direnen Ukrayna ayladır işe yarar silah yardımı isterken oyalama taktikleri ile sadece imha edilmek üzere depoya kaldırılan hurda silahları gönderen AB ülkeleri Rus uçaklarına alışkın pilotlara F16 gönderirken ,ABD'nin misket bombası göndereceği iddia edildi.

ABD basının saygın kuruluşlarından CBS'in haberine göre, Biden yönetiminin 800 milyon dolar değerinde, misket bombalarını da içeren yardım paketini duyurması bekleniyor.

Ancak Misket bombası ayrım gözetmeden yıkıma yol açan bu tür silahlar  çoğu ülkede yasak ve BM tüm ülkelerin yasaklaması çağrısında bulunuyor.

ABD kanunları, hata payı yüzde 1'den fazla olduğu için misket bombası transferini yasaklıyor. Bunun anlamı bombanın içindeki her 100 bombacıkta 1'den fazla patlamayan oluyor. Ancak ABD Başkanı Joe Biden kuralları bypass etmenin yolunu bulmuş gibi.

ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri Perşembe günü basına, Biden yönetiminin hata payı yüzde 2,35'ten düşük misket bombaları göndermeyi düşündüğünü söyledi.

ABD medyasına göre yetkililer, her biri 88 ayrı bombacık bulunduran bombaları Ukrayna'ya göndermeyi planlıyor. Bunlar şu anda Ukrayna ordusunda bulunan Howitzer toplarından ateşlenebilir.

Yardım paketi Bradley ve Stryker  zırhlı  araçlarını, hava savunma füzelerini ve mayın savar ekipmanlarını da kapsıyor.

Savunma Bakanlığı yetkilileri misket bombasının Rus mevzilerine karşı kullanışlı olabileceğini söylese de , aklı başında uzmanlara göre bu tip bombalar açık alanda veya siper savaşında etkili olabilir oysa Ukrayna’da asıl sorun şehir ve kasabalarda olan savaşlar.

ABD ve AB ülkeleri her fırsatta Ukrayna’da savaşı bitirmek istediklerini söyleseler de, “Rusya’da istikrarsızlık” bahanesi ile Ukrayna’nın sadece kendi topraklarında savunmada kalmasına ve ne savaşı kazanmasına nede kaybetmesine izin veriyor.

misket bombası misket bombası patlaması misket bombası yasak mı misket bombası ingilizce ABD UKRAYNA