Binance, 4.3 Milyar Dolar Ceza

TAKİP ET

ABD hükümeti, dünyanın en büyük kripto para borsası Binance'in, kara para aklama ve yaptırım ihlalleri nedeniyle toplamda 4.3 milyar dolar ceza ödeyeceğini duyurdu. Binance CEO'su Changpeng Zhao, suçlamaları kabul ederek istifa etti.

ABD Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Binance, Mali Suçlarla Mücadele Ağı (FinCEN) ile yapılan anlaşma kapsamında 3.4 milyar dolar ve Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC) ile yapılan anlaşma kapsamında 968 milyon dolarlık ceza ödeyecek.

Açıklamada, Binance'in kara para aklama ve yaptırım yasalarına uymayarak bir dizi yasa dışı aktöre platformunda serbestçe işlem yapma olanağı sağladığı belirtildi.

Ortak Basın Toplantısı ve İhlaller

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Adalet Bakanı Merrick Garland, Başsavcı Yardımcısı Lisa Monaco ve Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) Başkanı Rostin Behnam, konuyla ilgili ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Yellen, basın toplantısında, FinCEN, OFAC ve IRS'in Binance'in faaliyetlerini 3 yılı aşkın bir süre boyunca incelediğini söyledi. Binance'in yıllar önce ABD pazarından çıktığını iddia ettiğini, ancak gerçekte ABD'li kullanıcılar ve ülkeyle önemli bağlantılarını sürdürdüğünün belirlendiğini açıklayarak, şirketin şüpheli işlemleri de rapor etmediğini belirtti.

Yellen, platformun ABD yaptırımlarını ihlal eden 1.5 milyondan fazla sanal para ticaretine izin verdiğini ifade etti.

Binance Suçlamaları Kabul Etti

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland, Binance'in söz konusu ihlalleri kasten gerçekleştirdiğini kabul ederek, Binance'in ödeyeceği yaklaşık 4.3 milyar doların bugüne kadar verilen en büyük cezalardan biri olduğunu vurguladı.

Anlaşmanın bir parçası olarak Binance'e izleme ve raporlama zorunluluğu getirildiğini söyleyen Garland, şirketin geçmiş işlemleri incelemesi ve şüpheli faaliyetleri federal yetkililere bildirmesi gerektiğini ifade etti.

Garland, Binance CEO'su Changpeng Zhao'ya yönelik, ilgili yasayı kasten ihlal ettiği suçlamasıyla suç duyurusunda bulunduklarını belirterek, Zhao'nun savunmasını bugün erken saatlerde Washington Batı Bölge Mahkemesine bizzat sunduğunu bildirdi.

Yeni CEO ve Zhao'nun Ayrılışı

Diğer yandan, Çin'de doğan ve 12 yaşında Kanada'ya göç eden Binance CEO'su Zhao, anlaşmanın bir parçası olarak istifa etmeyi ve 50 milyon dolar para cezası ödemeyi kabul etti.

Zhao, yaptığı açıklamada, hatalar yaptığını ve bunun için sorumluluk alması gerektiğini belirterek, Binance ve kendisi için en iyisi olacak şekilde şirketin CEO'luğundan ayrıldığını duyurdu. Zhao, Binance'in artık bir "bebek" olmadığını, şirketin kendi başına yürüyebileceği bir aşamaya geldiğini ve büyümeye devam edeceğini ifade etti.

Zhao'nun yerine Binance CEO'su olarak görev yapacak olan Richard Teng'in, 30 yılı aşkın finansal hizmetler ve düzenleme tecrübesiyle şirketin bir sonraki büyüme döneminde yönünü belirleyeceğini belirtti. Zhao, şirketin tarihsel bilgisine sahip bir hissedar ve eski CEO olarak, ABD hükümetiyle yapılan anlaşmaya uygun şekilde, gerektiğinde danışmanlık yapmak üzere hazır olacağını bildirdi. Zhao, bundan sonra muhtemelen bazı uzun vadeli yatırımlar yapacağını, kendini bir startup'ı yöneten bir CEO olarak göremediğini ve dinleyici olması durumunda az sayıda yeni girişimciye özel olarak mentorluk yapmaya açık olabileceğini belirtti.

ABD ile varılan anlaşmaya işaret eden Zhao, Binance'in herhangi bir kullanıcı fonunu kötüye kullanmadığının veya herhangi bir piyasa manipülasyonuna karışmadığının iddia edilmediğine dikkat çekti.

Binance: Kripto Dünyasının Devi

Binance, 2017 yılında Changpeng Zhao tarafından kurulan ve dünyanın en büyük kripto para borsası olarak öne çıkan bir platformdur. 200'den fazla ülkede faaliyet gösteren Binance, Bitcoin, Ethereum, Tether, ve BNB gibi popüler kripto paraların yanı sıra NFT'ler, varlık tokenleri ve diğer dijital varlıkların ticaretini mümkün kılar.

Binance'in Başarı Hikayesi

Binance'in 2023 yılı cirosu tam 20 milyar doları aşarken, işlem hacmi de etkileyici bir 2,5 trilyon doları buluyor. Bu muazzam rakamlar, Binance'i kripto para dünyasının zirvesine taşıyan bir başarı hikayesini yansıtıyor.

Binance'in sunduğu geniş yelpaze, yatırımcılara çeşitli kripto para birimleri, NFT'ler ve diğer dijital varlıklar arasında işlem yapma imkanı tanıyor. Bu da Binance'i, dünya genelindeki kripto para kullanıcılarının tercihi haline getiriyor.

binance binance tr binance nedir binance tr giriş binance para çekme