Borsa Düşüşte Atın Yükseliyor

TAKİP ET

Borsa Istanbul geçtiğimiz haftayı %3,58'lik bir düşüşle kapattı. Ekonomim gazetesinde Şebnem Turhan'ın yazısına göre, yıl başından beri BIST100 endeksindeki kayıp %16,18'e ulaştı. Uzmanlar, Türk lirası mevduatlardaki artan faiz oranlarıyla birlikte risksiz kazanç talebinin, taze para girişinin olmamasının ve seçim belirsizliğinin hisse senedi piyasasını etkilediğini belirttiler.

Borsa Istanbul geçtiğimiz haftayı %3,58'lik bir düşüşle kapattı. Ekonomim gazetesinde Şebnem Turhan'ın yazısına göre, yıl başından beri BIST100 endeksindeki kayıp %16,18'e ulaştı. Uzmanlar, Türk lirası mevduatlardaki artan faiz oranlarıyla birlikte risksiz kazanç talebinin, taze para girişinin olmamasının ve seçim belirsizliğinin hisse senedi piyasasını etkilediğini belirttiler. Ancak kurumlar tarafından hazırlanan raporlar, seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla fiyatlandırmadaki baskının azalacağını göstermektedir.
Hisse senedi piyasası endeksleri kayıp yaşarken, yerli halkın tasarruflarını korumak ve enflasyona karşı korunmak için seçtikleri araçlar farklılık gösterdi ve son haftalarda hızlı bir şekilde artan döviz kurları dolar, euro ve altın talebini artırdı. Dolar/Türk lirası değeri geçen yılın sonundan bu yana interbank piyasasında %3,95 artarken, serbest piyasada artış %8,05 oldu. Benzer şekilde, Euro/Türk lirası bu yıl interbank piyasasında %7 artarken, serbest piyasada artış %11,01 oldu. Gram altın %13,44 artarken, serbest piyasada artış %23,42 oldu.

Hisse senedi piyasası kayıp yaşarken, mevduatlar ve fonlar kazandı. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, geçen yılın sonunda hisse senedi piyasasında tutulan menkul kıymetlerin değeri 5,5 trilyon TL iken, geçen hafta 5,27 trilyon TL'ye düştü. Buna karşılık, MKK hacmi 2 trilyon TL'ye yaklaşırken, TL mevduat hacmi 6 trilyon TL'yi aştı. Yatırımcıların tercihlerinden biri de yatırım fonlarıydı ve yatırım fonlarında tutulan menkul kıymetlerin değeri %29,5 artarak 973,2 milyar TL'ye yükseldi.
Raporlar, seçim belirsizliğinin ortadan kaldırılmasıyla birlikte fiyatlandırmaya olan baskının azalacağını göstermektedir. Hisse senedi piyasası endeksleri kayıp yaşarken, yerli yatırımcıların tasarruflarını korumak ve enflasyona karşı korunmak için seçtikleri araçlar farklılık gösterdi. Son haftalarda döviz kurlarındaki hızlı artış dolar, euro ve altına olan talebi arttırdı. Geçen yıl sonundan bu yana dolar / Türk lirası değeri interbank piyasasında %3,95 artarken, serbest piyasada artış %8,05 oldu. Benzer şekilde, Euro / Türk lirası bu yıl interbank piyasasında %7 artarken, serbest piyasada artış %11,01 oldu. Gram altın %13,44 arttı, serbest piyasada artış ise %23,42 oldu.
 

borsa istanbul borsa istanbul canlı borsa istanbul ekşi borsa istanbul grafik borsa istanbul hisseleri Altın