Bulgaristan Schengen Hazır Sorun: Mülteci Akını

TAKİP ET

Bulgaristan, göçmen akını ve Schengen Bölgesi'ne katılma çabaları nedeniyle sınır sorunları ile karşı karşıya

Teknik olarak Schengen Bölgesine  atılmaya hazır olmasına rağmen Bulgaristan, yasadışı göç aratacak korkusuyla Hollanda ve Avusturya tarafından engellendi. Son günlerde ise, Bulgar sınır muhafızlarının göçmenlere karşı şiddet uyguladığı iddiaları STK'lar tarafından gündeme getirilmeye başladı. Bulgar sınır polisi 2022'de 164,000 düzensiz geçiş girişimini engellerken, bu sayı 2021'de 55,000 oldu. 

AB, Bulgaristan'a sınır yönetimini iyileştirme konusunda destek olmak üzere 200 milyon euro fon ayırmasına rağmen eski Sovyet ülkesindeki yozlaşma paranın gerekli yerlerde harcanmayacağı korkusunu tetikliyor. 

Zengin Ab ülkelerinin el atından teşvik ettikleri mültecilere şiddet Yunanistan’dan sonra Bulgaristan gündeme taşıdı.
Son olarak kereste taşıyan bir araçta boğulan Afgan vatandaşlarının ölümü ve Bulgar sınır muhafızları tarafından dövüldükleri ve geri itildikleri iddiaları da dahil olmak üzere trajik olaylar getirildi. Bulgaristan Helsinki Komitesi geçen yıl 5,000 yasadışı geri itme vakasını belgeledi, uzmanlar gerçek rakamın daha yüksek olduğunu ancak çoğu vakanın kayıtlara geçmediğini söylüyor. 

Bulgar polisi şiddet iddialarını reddederek, fiziksel gücün sadece ülkenin mevzuatına göre kullanıldığını ve kendilerine taş atan saldırgan göçmen gruplara karşı kendilerini savunduklarını söylüyor.
 

bulgaristan bulgaristan hava durumu bulgaristan haritası bulgaristan para birimi bulgaristan bayrağı Geri İtme Mülteci