Bursa'da Gürültü Eylem Planı: Gürültü Kaynakları Azaltılacak ve Sessiz Alanlar Korunacak

TAKİP ET

Bursa'da hayata geçirilen Gürültü Eylem Planı kapsamında, gürültüyü azaltma çalışmaları 69 farklı noktada gerçekleştirilecek. Bu çalışmaların birinde, araç hızlarının azaltılmasıyla gürültünün yüzde 32 azalacağı ve asfaltın değiştirilmesiyle yüzde 42 azalacağı tespit edildi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin yayımladığı yazılı açıklamaya göre, belediye tarafından hazırlanan ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan "Bursa Stratejik Gürültü Haritaları"na dayalı Gürültü Eylem Planı tamamlandı. Bu plan, yoğun gürültü kaynağı olan 69 farklı noktada ses seviyelerini azaltmaya odaklanırken, 8 sessiz bölge ise koruma altına alınacak.

Gürültü kaynakları arasında 550 kilometrelik kara yolu, planlanan demiryolu hatları, 300 eğlence mekanı, 7 sanayi bölgesi ve 10 sanayi tesisi bulunuyor. Bu bölgelerde gürültü ölçümleri ve araç sayımları yapıldı.

Çevre Kontrol Şube Müdürü Esra Eser, Bursa Stratejik Gürültü Haritaları ve Gürültü Eylem Planı kapanış toplantısında, gürültünün toplum üzerindeki etkilerini en aza indirmek için gürültü kaynaklarının tespit edilmesi gerektiğini vurguladı. Eser, "Gürültü seviyeleri hakkında kamuoyunu bilgilendirmiş olacağız ve eylem planlarında gürültü sorunu yaşanan bölgelerde gürültü azaltma yöntemlerini uygulayarak sorunu minimize etmeye çalışacağız." dedi.

Proje ortaklarından Çınar Çevre Laboratuvarı AŞ'den akustik uzmanı Seçil Köşü ise çalışmalar sırasında gürültü kaynaklarının tanımlandığını ve gürültü azaltma yöntemleri üzerine modellemeler ve senaryolar geliştirdiklerini belirtti. Köşü, 69 farklı yoğun gürültü kaynağı tespit edildiğini açıklarken, bu noktalarda uygulanması önerilen çeşitli yöntemler sundu. Örneğin, Gezbe - Orhangazi - İzmir Otoyolu "K40" bölgesinde hız azaltma, asfalt değişikliği ve gürültü bariyeri uygulamalarıyla gürültünün azaltılabileceğini belirtti.

Raporun bir bölümünde Bursa'nın en sessiz bölgeleri de belirtiliyor. Bu alanlar arasında Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Görükle Kampüsü, Teleferik alanı, Mudanya Ormanlık Bölgesi, Çeltik ve Çukurca mahallelerinin bulunduğu 360 hektarlık alan, Cephanelik Parkı, Orhangazi Devlet Hastanesi, Balaban Mesire Alanı ve Umurbey Mahallesi yer alıyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Fethi Yıldız da gürültü kirliliğinin son yıllarda büyüyen bir sorun olduğunu ve bu tür çalışmaların sorunun çözümünde kılavuz olacağını vurguladı.

bursa hava durumu bursa bursaspor bursa bülbülü bursa bülbülü izle