BÜYÜK ŞİRKETLER MÜLTECİLERİ UCUZ İŞÇİ OLARAK GÖRÜYOR

TAKİP ET

Aralarında Amazon, Hilton ve Marriott'un da bulunduğu bir grup büyük şirketler, önümüzdeki üç yıl içinde Avrupa'da 13.680 mülteciyi işe alma taahhüdünde bulundu. Girişim, mültecileri istihdam fırsatlarıyla buluşturmak için çalışan kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Mülteciler için Çadır Ortaklığı tarafından koordine ediliyor.

Bu girişim yoluyla işe alınacak mültecilerin çoğu, Rusya'nın işgalinin ardından Ukrayna'dan kaçan kadın ve çocuklardan oluşuyor. Bu mültecilerin çoğu, iş bulma konusunda dil engelleri, çocuk bakımı sorumlulukları ve yerel iş piyasasına aşina olmama gibi önemli zorluklarla karşılaşıyor.

Girişime dahil olan şirketler, göçmenlikle ilgili maliyetler için mali yardım, kendi kendine yardım kılavuzlarına erişim, akıl hocalığı ve eğitim dahil olmak üzere mültecilere kapsamlı destek sağlamayı taahhüt etti. Örneğin Amazon, Welcome Door programı kapsamında Amerika Birleşik Devletleri'nde şimdiden en az 5.000 mülteciyi işe aldı.

Mülteciler için Çadır Ortaklığı, şu anda Avrupa'da 5,9 milyondan fazla Ukraynalı mültecinin yaşadığını tahmin ediyor. Kuruluş, bu girişimin bu mülteciler için yeni fırsatlar yaratmaya ve hayatlarını yeniden inşa etmelerine yardımcı olacağını umuyor.

Mültecilerin yaşadıkları göz önüne alındığında her yardım önemli olsa da  İşin  aslı görünenden çok farklı.

Firmalar ne kadar sürede ne kadar Mülteci işe alacakları konusunda bir açıklama yapmıyor. Tıpkı maddi yardımlar için verilen sözlerin açık tarihli olması ve çoğu zaman yıllar geçtiği halde ödenmemesi gibi.

Firmalar, Mülteciler için ödenecek ücretlerin ne seviyede olacağı açıklanmış değil?

Firmalar, yapılan eğitim ve entegrasyon masraflarının ne kadarını mültecilere yansıtacak ? Yapılan masrafın vergiden düşeceğine şüphe yok ama genellikle masrafın bir kısmı düşük maaş veya direkt maaş kesintisi ile çalışanlara ödetilmesi standart bir uygulama.

Ve En önemlisi mülteciler sendika üyesi olacak mı yoksa sendikalara karşı grev kırıcı olarak mı işe alınacak?

Zor durumda kalmış çaresiz insanlara yapılan her türlü yardım olsa da yardım adı altında sömürülmesine yeterince dikkat edilmiyor ve dile getirilmiyor.

 

 

mülteci mülteci ne demek mülteciler oy kullanabilir mi mülteciler mülteci aile birleşimi Avrupa