Çalışanlar için En kötü 10 Şirket

TAKİP ET

Resume.io  adlı öz geçmiş yayınlama sitesinin yaptığı araştırma, Özellikle Z kuşağının hayallerini kurduğu  dünya devi şirketlerin iç yüzünün sanıldığı gibi olmadığını ortaya koydu.


Araştırmalara göre, Amerika'daki en iyi 100 şirketi inceleyen platform, hangi iş yerlerinin çalışanlarını tutma oranlarının yüksek olduğunu araştırdı, sonuçlar oldukça şaşırtıcıydı. Amerika'nın en başarılı şirketleri, çalışanlarını elde tutma oranlarıyla en kötü 10 işveren arasında yer aldı. Bu durum, özellikle teknoloji alanında faaliyet gösteren şirketler için sanılandan çok daha yüksek.

 

Listede yer alan şirketler arasında en kötü işveren olarak Apple öne çıkıyor. Dünyanın en değerli şirketi olan Apple, CEO Tim Cook yönetiminde 1,7 yıllık ortalama çalışma süresiyle en kötü işverenler arasında yer alıyor. Listenin devamında ise Meta ve Amazon geliyor. İki şirket de 1,8 yıllık ortalama çalışma süresiyle ikinciliği paylaşıyor.

 

Değeri 1 trilyon doları aşan Amazon, çalışanlarına kötü muamelesiyle uzun süredir eleştiriliyor. Çalışanların tuvalet için bile mola vermedikleri pet şişelere idrarlarını yaptıkları gündeme gelmişti.

Mayıs ayında da şirketin Seattle merkezindeki yüzlerce çalışan, işten çıkarmaları ve ofise dönme kararını protesto etmek için iş bıraktı. Şaşırtıcı olan ise tüm bunlara rağmen şirketin insan kaynakları başkanı, ofise dönüş kararının yeniden değerlendirilmesini isteyen 30 binden fazla çalışanın dilekçesini reddetmiş durumda.

 

Özel hayatında yaptığı saçmalıklar ve borsa spekülasyonları ile sürekli gündem olan, Tesla CEO'su Elon Musk da oldukça talepkâr bir patron olarak tanınıyor. Şirketin çalışanları, özellikle de Twitter'ı satın aldıktan sonra platformun çalışanlarını işten çıkarması veya kısa süreli proje teslim tarihleri vermesi nedeniyle eleştirilere maruz kaldı. Geçen yıl da Musk, çalışanlara uzaktan çalışmanın artık kabul edilemez olduğunu söyledi ve haftada en az 40 saat ofiste olmalarını gerektirdiğini belirtti.

 

Bu araştırma, şirketlerin çalışanlarının ücretleri ve diğer yan hakları konusunda daha şeffaf olmaları gerektiğini ve çalışanların memnuniyetini artırmak için daha fazla yatırım yapılması gerektiği de ortaya çıkarıyor. Şirketlerin, çalışanlarına daha iyi bir iş ortamı sunarak, işlerinde daha uzun süre kalmalarını sağlamamaya çalışmak yerine gerçekleri kamuoyundan gizlemek ve propaganda ile yeni elemanları “Düşük maaş yüksek vaat” işe alarak devlet teşviklerinden faydalanmayı tercih ediyor.



Teknoloji firmaları ortalama maaşları ( Yıllık Bürüt )

Apple: Ortalama yıllık maaş 132.000 dolar

Amazon: Ortalama yıllık maaş 153.500 dolar

Tesla: Ortalama yıllık maaş 98.000 dolar

Google: Ortalama yıllık maaş 161.000 dolar

Facebook: Ortalama yıllık maaş 170.000 dolar

Bu rakamlar ortalamanın üzerinde görünse de gerçekte ortalamayı yükselten üst düzey yöneticilerin aldığı astronomik rakamlar ortalamanın yükselmesindeki en büyük faktörlerin başında geliyor.

 



En kötü 10 Şirket

1. Apple

2. Amazon ve Meta

3. Elevance Health

4. Tesla

5. AMD ve ServiseNow

6. Salesforce ve Next Era Energy

7. S&P Global ve TJX

8. Goldman Sachs

9. Abbott, Vertex ve Netflix

10. NVIDIA ve Mastercard

En Kötü 10 Şirket Amazon META