Cayma Hakkı Kullanımında Değişiklik

TAKİP ET

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan düzenleme ile ilgili olarak, internet üzerinden yapılan alışverişlerde cayma hakkını kullanan tüketicilerin malın iadesi için ödemeleri gereken kargo ücreti konusunda bazı yanlış haberlerin ortaya çıktığı belirtildi.

 Tüketici Koruma Sistemi Güçleniyor

Açıklamada, elektronik ticaret işlemlerindeki hızlı büyüme ve mesafeli sözleşmelerin artan hacmi sebebiyle, tüketicileri daha etkin bir şekilde korumak adına çeşitli düzenlemelerin yapıldığı ifade edildi. Bu düzenlemelerin, Avrupa Birliği direktiflerine ve önceki tarihli kanun değişikliklerine uyum sağlama amacını taşıdığı belirtildi.

 Kargo İade Masraflarında Süre Uzatımı

Ayrıca, 23 Ağustos 2022 tarihli ve 31932 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklerle birlikte, cayma hakkı kullanımında iade masraflarının, tüketici tarafından karşılanabileceğine dair düzenlemenin, 4 Kasım 2023 tarihli ve 32359 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan bir değişiklikle 1 Ocak 2025 tarihine kadar ertelendiği kaydedildi.

Satıcılar İçin Yeni Cezai Yaptırımlar

Açıklamada, 1 Ocak 2025 tarihine kadar mesafeli sözleşmelerde cayma hakkı kullanımında kargo iade bedelinin satıcı tarafından karşılanacağı ve tüketicilerin iade kargo ücreti ödemelerinin söz konusu olmayacağı vurgulandı. Bu süre zarfında, e-ticaret başta olmak üzere mesafeli sözleşmelerde cayma hakkını kullanan tüketicilerden iade kargo ücretini talep veya tahsil eden satıcılar için 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca 2023 yılı için 1371 lira idari para cezası öngörüldüğü belirtildi. Ayrıca, bu ceza tutarının 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanacağı ifade edildi.

mesafeli sözleşme cayma hakkı nasıl kullanılır e-ticarette iade kargo ücreti kim öder 2025e kadar tüketici koruma düzenlemeleri how to exercise distance contract withdrawal right who pays return shipping cost in e-commerce consumer protection regulati