Çin barışçıl muhaliflere baskı yapmaya devam ediyor

TAKİP ET

Los Angeles'ta ikamet eden iki kişi, Çin'de yasaklanmış bir örgüt olan New York merkezli Falun Gong'un vergiden muaf statüsünü iptal etmeyi planlamakla suçlanıyor.

ABD Adalet Bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada, Los Angeles'ta ikamet eden iki kişinin Çin'in anti-komünist ruhani harekete karşı planladığı iddia edilen bir komployla bağlantılı olarak suçlandığını duyurdu.

ABD'li yetkililer bu ikiliyi, New York merkezli örgütü hedef almak için Pekin adına ABD vergi memuru kılığına giren gizli bir ajana rüşvet vermekle suçluyor.

İkili Cuma günü tutuklandı ve yabancı bir hükümetin kayıtsız ajanı olarak hareket etmek, bir kamu görevlisine rüşvet vermek ve uluslararası kara para aklama suçu işlemek için komplo kurmakla suçlandı.

Bu kişilerden biri 70 yaşında bir ABD vatandaşı, diğeri ise 43 yaşında daimi bir ABD vatandaşı.

Adalet Bakanlığı, New York'un Güney Bölgesi'ndeki federal mahkemede bu iki kişi hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu söyledi.

Falun Gong Neden Hedef ?

İddianameye göre, şüpheliler ABD vergi dairesi IRS'nin bir çalışanına Falun Gong örgütünü soruşturması ve vergiden muaf statüsünü iptal etmesi için rüşvet vermek üzere komplo kurdular.

Savcılar, vergi memuru kılığındaki gizli görevlinin şüphelilerden biriyle yaptığı ve Çinli hükümet yetkililerinden aldığı iddia edilen talimatları tartıştıkları çok sayıda konuşmayı kaydettiğini söyledi.

Şüpheli bu yetkililerden "kan kardeşleri" olarak bahsetti ve Pekin'in Falun Gong'un kar amacı gütmeyen statüsünü kırmaya yardım ettiği için gizli görevliyi ödüllendirmeye istekli olduğunu ifade etti.

Başsavcı Merrick B. Garland yaptığı açıklamada, "Çin hükümeti bir kez daha Amerika Birleşik Devletleri'nde [Çin Halk Cumhuriyeti'ni] eleştirenleri hedef almaya çalıştı ve başarısız oldu" dedi.

Garland, ABD'nin Çin'in ABD'de bulunan "eleştirmenlerini susturma" çabalarını "soruşturmaya, engellemeye ve kovuşturmaya devam edeceğini" de sözlerine ekledi.

Falun Gong nedir?

Meditasyon uygulamalarını merkeze alan bir hareket olan Falun Gong, 10,000 üyesinin Pekin'deki merkezi liderlik yerleşkesinde sessiz protesto gösterisinde bulunmasının ardından 1999 yılında Çin tarafından yasaklandı.

Grup, insanları iktidardaki Çin Komünist Partisi'nden vazgeçmeye çağırdı.

Çin hükümeti grubu ulusal istikrarı tehdit eden bir kült örgüt olarak tanımladı.

Örgüt New York'un kuzeyindeki Dragon Springs adlı 400 dönümlük bir yerleşkeye sığındı.

ABD'de daha çok Shen Yun gösteri sanatları grubu ve Çin'den gelen ve genellikle Çin hükümeti tarafından sansürlenen haberleri yayınlayan The Epoch Times gazetesi ile olan bağları ile bilinmektedir.

ABD ve Çin arasındaki çatışmalar

Son gelişme, ABD hükümetinin iki Çin vatandaşını Çin hükümeti adına New York'ta bir "gizli polis karakolu" işletmekle suçlamasından bir ay sonra geldi.

Aynı dönemde, Çin'in ulusal polis gücünden yaklaşık 36 memur, ABD'de ikamet eden muhalifleri sindirmek için sosyal medya platformlarını kullandıkları gerekçesiyle federal savcılar tarafından suçlandı.

2020 yılında ABD hükümeti ayrıca altı kişi hakkında Çin hükümeti adına hareket ederek New Jersey'de ikamet eden bir kişiyi Çin'e dönmeye ve orada yasal suçlamalarla karşı karşıya kalmaya zorlamak amacıyla baskı uyguladıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Falun Gong Çin ABD Muhalif