Çocuk Tacizi Japonya gündemini sarstı

TAKİP ET

Japonya'nın en büyük yetenek ajansının patronu, 37 yılını gençleri bilinmezlikten kurtararak geçiren bir adam, imparatorluğunu çökertebilecek bir skandalın merkezinde yer alıyor.

68 yaşındaki Johnny Kitagawa, aralarında 12 yaşında birinin de bulunduğu çok sayıda genç erkeğe cinsel tacizde bulunmakla suçlanıyor. Polis, bu tür vakaları takip etme konusundaki geleneksel isteksizliğini bir kenara bırakarak soruşturma başlattığını duyurdu.

Johnny's Jimusho (Johnny'nin Ofisi) mezunları Japon televizyonlarının her yerinde. Yapılan bir araştırmaya göre sadece bir yıl içinde 80 program ve reklamda yer aldılar. 1995'teki erkek grubu patlamasının zirvesinde, o zamanlar halk arasında 'Pretty Man Factory' olarak bilinen Johnny's, 2.9 milyar yen (17 milyon £) kazanç kaydetti. Kitagawa'nın 1963'te Four Leaves adlı erkek grubuyla elde ettiği ilk başarıdan bu yana, birçoğu Japonya'da tanınmış isimler haline gelen dansçılar, şarkıcılar ve aktörler yetiştirdi.

İddialar geçtiğimiz Ekim ayında saygın bir haftalık dergi olan Shukan Bunshun'da ortaya çıktı.

Kitagawa iddiaları şiddetle reddetti ve bir iftira davası açtı. Avukatı, Kitagawa'nın, başarılı olmak için gerekli yeteneğe sahip olmayan eski müvekkilleri tarafından yayılan dedikoduların kurbanı olduğunu söylüyor.

Dergi geri adım atmayı reddediyor. Haftalık grafik bölümlerinde başka suçlamalarda da bulundu. Ajansın yatılı eğitim programına katılan 12 genç erkekle konuştuğunu iddia ediyor. Kitagawa tarafından gerçekleştirildiği iddia edilen tecavüz dahil cinsel istismarı anlatıyorlar.

1988 gibi uzun bir süre önce, Four Leaves'in eski bir üyesi, patronun genç acemiler arasındaki yırtıcı davranışları hakkında iddialar içeren günlükler yayınladı. Ve 1996 yılında yayınlanan iki kitapta, Johnny'nin bir başka eski yeteneği Junya Hiramoto, Kitagawa'nın ajansın yatakhanelerinden birinde bir çocuğa tecavüz ettiğini gördüğünü söyledi.

Hepsi de kazançlı gençlik pazarını şımartacak yeni yıldızlar için ajansa bağımlı olan gazeteler, dergiler ve ticari TV kanalları ifşaatları görmezden geldi. Yetkililer ancak Liberal Demokrat bir milletvekili olan Yoshihide Sakaue'nin Shukan Bunshun kampanyasını bir parlamento komitesinde gündeme getirmesinin ardından harekete geçti.

Japonya'nın reşit olmayanların karıştığı cinsel suçlara karşı tutumunda bir değişiklik olduğuna dair işaretler ortaya çıkmaya başladı.

Kasım ayında Amerika, Almanya ve diğer 12 ülkeden gelen baskıların ardından çıkarılan yeni bir yasa ile 18 yaşından küçüklerle seks için para ödemek üç yıla kadar hapisle cezalandırılabilen bir suç haline getirildi. Eğlence sektöründe çocukların cinsel istismarı yeni bir şey değil, ancak Japonya'daki sosyal tutumlar bu tür konuların kamuoyu önünde tartışılmasını engelliyor.

Yaklaşan soruşturmanın sonucu ne olursa olsun, böylesine yüksek profilli bir ismin soruşturmanın merkezinde yer alması, Japonya'nın çocuk haklarını ne kadar etkin bir şekilde koruduğuna dair bir tartışma başlatabilir.

johnnys jimusho johnnys jimusho scandal Japonya Çocuk Tacizi