Deprem Bölgesinde Salgın Riski

TAKİP ET

Bir grup enfeksiyon hastalıkları ve halk sağlığı uzmanı tarafından kaleme alınan "deprem bölgesindeki enfeksiyon hastalıkları riskine" dikkat çeken bir araştırma, dünyanın önde gelen tıp dergilerinden The Lancet'te yayınlandı.

KLİMİK Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Prof. Dr. Alpay Azap ve KUSCID'den Prof. Dr. Sibel Sakarya, Prof. Dr. Füsun Can, Prof. Dr. Şiran Keske ve Prof. Dr. Önder Ergönül gibi isimlerin yürüttüğü çalışmada, 6 Şubat depreminden etkilenen bölgede halen devam eden ve yüksek risk olabilecek enfeksiyon hastalıkları ele alındı.

Çalışmada, sadece ishalle seyreden enfeksiyon hastalıkları değil, aşıyla önlenebilen hastalıklar, yanı başındaki Suriye'deki kolera ve bölgede yaygın olan sıtma bulaştırabilen 'anofel' cinsi sivrisinek türü nedeniyle olası risklere, alınması gereken acil önlemlere değinildi. Araştırmayı yürüten ekibin başındaki Prof. Dr. Önder Ergönül, deprem bölgesindeki enfeksiyon risklerinin sistematik bir yol haritasıyla ele alındığını belirtti.

Deprem bölgesinin zaten sıcak bir bölge olduğunu ve bu yıl artan sıcaklıkların, depremzedeler arasında çeşitli enfeksiyon tablolarına yol açabileceğini ifade eden Prof. Dr. Ergönül, bağışıklık sistemi düşük olan yaşlı ve çocukları daha çok etkileyeceğine dikkat çekti. Mevsime bağlı olarak ishal yapan enfeksiyon hastalıklarının sık görüldüğünü belirten Ergönül, bölgede aynı zamanda vektörle bulaşan hastalıklara da önem verilmesi gerektiğini ifade etti.

Sıtmanın bölgede yaygın olabileceğini ve vektörle mücadelenin önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ergönül, kızamık, kızamıkçık ve kabakulak gibi aşıyla önlenebilen hastalıkların da önemli bir sorun oluşturduğuna işaret etti. Ayrıca, Antakya'da DSÖ ve Pasteur Enstitüsü düzeyinde bir laboratuvarın kurulacağını ve olası bir salgının erken tespit edilebilmesi için bu laboratuvarın hayati önem taşıdığını belirtti.

Bölgedeki hekimlerin eğitileceği ve Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ile işbirliği içinde çalışacak bir laboratuvarın, halk sağlığını tehdit edebilecek hastalıkların erken tespiti için önemli bir rol oynayacağını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Ergönül, önümüzdeki yıllarda enfeksiyon hastalıklarının artabileceğine dikkat çekti.

maraş depremi maraş depremi ne zaman oldu maraş depreminde kaç kişi öldü maraş depremi ölen sayısı maraş depremi son dakika Selagın Kolera Sıtma