Deprem bölgesinde Yağma :Bankalar icra peşinde Mücbir sebep uygulanmıyor

TAKİP ET

6 Şubat 2023 te Maraş merkezli olarak Türkiye'de 10 ili ve Suriye'nin kuzey şehirlerini etkileyen ve sadece Türkiye'de 50.000 den fazla insanın hayatını kaybetmesine çok daha fazla insanın sakat kalmasına sebep olan ve 20.000.000a yakın insanı etkileyen depremin yaraları sarılmaya çalışılırken bölge halkı şimdide bankaların İcra ve haciz baskısı ile karşı karşıya.

6 Şubat 2023 te Maraş merkezli olarak Türkiye’de 10 ili ve Suriye’nin kuzey şehirlerini etkileyen ve sadece Türkiye’de 50.000 den fazla insanın hayatını kaybetmesine çok daha fazla insanın sakat kalmasına sebep olan ve 20.000.000a yakın insanı etkileyen depremin yaraları sarılmaya çalışılırken bölge halkı şimdide bankaların İcra ve haciz baskısı ile karşı karşıya.

Hükümet kararı ile deprem bölgesinde çek ibraz süresi 6 Haziran’a uzatılırken, icra takibini 6 Mayıs’a kadar durduran hükümlerde ise değişiklik yapılmadığı için. Dava açma, icra takibi dahil deprem bölgesinde durdurulan süreler yeniden başladı.
Seçim telaşı sebebi ile dikkatten kaçan sorun ise Türkiye’nin önemli sanayi bölgelerinden biri olan bölgede deprem yüzünden zarar gören fabrika ve şirketlerin yok pahasına el değiştirmesi ve özelde bölge genelde Türkiye sanayisinin ağır darbe alacağı.

Hukuki durum: Mücbir sebep durumu

Türkiye’de pek bilinmese de genel afet gibi elde olmayan durumlarda Mücbir sebep kendiliğinden devreye giriyor ve Mücbir sebep ortadan kalkana kadar sözleşeme şart ve yükümlülükleri dondurulur. Bu dondurma işlemi için herhangi bir kanun veya yönetmeliğe gerek olmamasına rağmen Hükümetin acele ile yönetmelik yayınlayarak   süreyi kısıtlaması gerçekten üretim yapan kesimin en büyük düşmanı olan finans sektörünün elini güçlendirirken Sanayinin belini kırmak için bulunmaz bir fırsat sağladı.

Mücbir sebep Nedir ?

"Mücbir sebep", taraflardan birinin kusuru olmaksızın, beklenmedik bir doğal afet, savaş, grev, terör, yangın, salgın hastalık gibi olağanüstü ve kaçınılmaz bir sebeple sözleşme yükümlülüklerini yerine getirememesi durumunu ifade eder. Mücbir sebep hallerinde, tarafların yükümlülüklerini yerine getirmeme nedenleri kabul edilir ve taraflar bu nedenle sorumlu tutulmazlar.
Mücbir sebep durumu, sözleşme tarafları arasında belirtilen süre boyunca geçerlidir. Ancak bu süre, sözleşme tarafından belirlenmediyse, mücbir sebep hali sona erene kadar devam eder. Sözleşme tarafları, mücbir sebep durumunun sona erdiğini birbirlerine bildirerek yükümlülüklerine tekrar başlarlar.