Dev bankalara dolandırıcılık baskını

TAKİP ET

Kurumsal düzeyde vergi dolandırıcılığı şüphesiyle Paris'teki beş Fransız bankasında baskın yapıldığı bildirildi.

Kurumsal düzeyde vergi dolandırıcılığı şüphesiyle Paris'teki beş Fransız bankasında baskın yapıldığı bildirildi.

Fransız savcılar, yetkililerin vergi dolandırıcılığı şüphesiyle Salı günü beş bankanın Paris'teki ofislerine baskın düzenlediğini açıkladı.

Fransa Ulusal Mali Savcılığı'ndan yapılan açıklamada, baskınların Aralık 2021'de temettü ödemeleriyle bağlantılı kara para aklama ve vergi dolandırıcılığı iddiaları üzerine açılan beş ön soruşturmanın bir parçası olduğu belirtildi.

Savcılar hangi bankalara baskın düzenlendiğini belirtmese de  Fransız medyası, aranan bankalar arasında HSBC, BNP Paribas, Exane - BNP'nin bir yan kuruluşu - Societe Generale ve Natixis'in bulunduğunu iddia ediyor.

Societe Generale soruşturmayı doğruladı,

ancak daha fazla yorum yapmayı reddetti. Diğer bankalardan yorum isteyen mesajlara haberin yazıldığı saatlerde geri dönüş yapılmamıştı.

Baskın, bu ay iki ABD bankasının çöküşü ve sorunlu İsviçreli kredi kuruluşu Credit Suisse'in rakibi UBS tarafından hükümet tarafından devralınmasıyla ortaya çıkan küresel mali çalkantının devam ettiği dönemde gerçekleşmesi spekülasyonlara sebep olmuş durumda.

Soruşturması, Fransa'da işlem gören bir şirketin yabancı hissedarının, sermaye kazancı vergisi ödemekten kaçınmak için temettülerin ödenmesi sırasında hisselerini bir Fransız bankasına devrettiği "cum cum" (Vergi kanunlarında yer alan boşluktan faydalanmak ) anlaşmalarını içeriyor.

Fransız savcıların açıklamasında, araştırmaya Avrupa adli işbirliği çerçevesinde Köln'den altı Alman savcının da katıldığı belirtiliyor. Söz konusu yabancı hissedarlar arasında Almanların ya da Alman kuruluşlarının da bulunuyor.

Köln savcılığı "bu davada basın egemenliğinin Fransız soruşturma makamlarına ait olduğu" için soruşturma hakkında yorum yapamayacağını bildirdi.

Geçtiğimiz yıllarda komşu Almanya'da benzer bir geniş kapsamlı vergi kaçakçılığı soruşturması bankaların, diğer şirketlerin ve iş adamlarının evlerinin aranmasına ve bazı bankacıların mahkûm edilmesine yol açmıştı.

Yüzlerce bankacının, katılımcıların ödemedikleri vergilerin geri ödemesini almak için hisselerini takas ettikleri "cum-ex" işlemlerini içeren bu dolandırıcılığa karıştığı iddia ediliyor. Dolandırıcıların vergi mükelleflerinin milyarlarca Euro dolandırdığı hesaplanıyor.

HSBC BNP Paribas Exane Societe Generale Natixis Fransa Vergi Dolandırıcılığı ALMANYA Kara Para Cum-Cum Cum-Ex