Dolandırıcılık Eylemleri ve Korunma Yöntemleri Kitapçığı Yayınlandı

TAKİP ET

Türkiye Bankalar Birliği tarafından hazırlanan ''Dolandırıcılık Eylemleri ve Korunma Yöntemleri' hakkında uyarı ve bilgilendirme içeren kitapçık yayınladı.

Kipakçıkta  en sık kullanılan dalancılık ve şifre çalma yöntemleri ve bu saldırılardan korunma yöntemleri açıklanıyor.

1. Kaynağından emin olunmayan mesajlara, e-postalara ve linklere tıklamayın.

Dolandırıcılar, genellikle bankalardan veya resmi kurumlardan geliyormuş gibi görünen sahte mesajlar, e-postalar ve linkler göndererek müşterilerin kişisel bilgilerini ve hesap bilgilerini ele geçirmeye çalışmaktadır. Bu tür mesajları ve linkleri açmayın ve gelen bağlantılara tıklamayın.

2. Kimlik bilgilerinizi gizli tutun.

Bankacılık işlemlerinde kullanılan kimlik bilgilerinizin gizliliği son derece önemlidir. Kimlik bilgilerinizi başkalarıyla paylaşmayın ve bilgisayarlarınızda veya telefonlarınızda saklanmasın.

3. Şifrelerinizi güçlü ve güvenli tutun.

Bankacılık işlemlerinde kullandığınız şifrelerinizin güçlü ve güvenli olmasına dikkat edin. Şifrelerinizin kolay tahmin edilemeyecek şekilde oluşturulması önemlidir. Ayrıca, farklı şifreler kullanın.

4. Ortak kullanıma açık cihazlardan ve ağlardan uzak durun.

Ortak kullanıma açık cihazlardan ve ağlardan bankacılık işlemlerinizi gerçekleştirmeyin. Bu tür cihazlar ve ağlar, dolandırıcılar tarafından bilgilerinizin ele geçirilmesi için kullanılabilir.

5. Bankanız tarafından gönderilen mesajları ve e-postaları dikkatlice inceleyin.

Bankanız, sizinle iletişime geçtiğinde genellikle size kişisel bilgilerinizi veya hesap bilgilerinizi talep etmez. Bu tür talepleri içeren mesajları ve e-postaları dikkatlice inceleyin ve güvenmiyorsanız bankanızla iletişime geçin.

6. Bankacılık işlemlerinizi sadece resmi banka kanalları üzerinden gerçekleştirin.

Bankacılık işlemlerinizi sadece resmi banka kanalları üzerinden gerçekleştirin. Resmi olmayan kanallardan yapılan işlemlerde bilgilerinizin ele geçirilmesi riski daha yüksektir.

7. Bankanızla düzenli olarak iletişim kurun.

Bankanızla düzenli olarak iletişim kurarak hesaplarınızdaki şüpheli hareketleri takip edin. Hesaplarınızda herhangi bir şüpheli hareket fark ederseniz, hemen bankanızla iletişime geçin.

Bu uyarılara dikkat ederek bankacılık dolandırıcılıklarına karşı kendinizi koruyabilirsiniz.

Ek Uyarılar

Dolandırıcılar, genellikle aciliyet duygusu yaratarak müşterilerin dikkatini dağıtmaya çalışırlar. Bu tür durumlarda, sakin olun ve aceleci kararlar vermeyin.

Dolandırıcılar, genellikle kendilerini banka çalışanı veya resmi kurum görevlisi olarak tanıtırlar. Bu kişilere kişisel bilgilerinizi vermeyin.

Dolandırıcılar, genellikle sizi bankacılık işlemlerinizi gerçekleştirmek için resmi banka kanalları dışındaki yöntemlere yönlendirmeye çalışırlar. Bu tür yönlendirmelere uymayın.

 

‘'Dolandırıcılık Eylemleri ve Korunma Yöntemleri’ Kitapçığı

 

dolandırıcılık eylemleri ve korunma yöntemleri BDDK