Domates İhracatı kan kaybediyor

TAKİP ET

Türkiye, domates ihracatında dünya sıralamasında ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Ancak, 2023 yılında domates ihracatına getirilen kısıtlamalar, çiftçileri giderek daha fazla zorluyor.

Domates ihracatındaki kısıtlama, 2022 yılında Mayıs ayında kaldırılmıştı. Ancak, salçadaki ihracat kısıtlaması hala devam ediyor ve bu kısıtlama nedeniyle Türk firmaların depolarındaki salça hala müşteri bekliyor olması fabrikaların domates alım fiyatlarını baskılamasına sebep oluyor.


Mustafakemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Aydemir, düşük fiyatın önümüzdeki yıl meydana getireceği hasarlara dikkat çekiyor. Domates fiyatlarının taban seviyesine uyarı yapan Aydemir, "Tarlada domates hasat işlemi Ege Bölgesinde 15 Temmuz civarında başladı. Şu anda serbest piyasa domates fiyatları sözleşme fiyatlarından yaklaşık %25 düşük seyrediyor. 
Güncel serbest piyasa domates fiyatı 2 - 2,2 TL/kg seviyelerinde işlem görmekte" diyen Aydemir sözlerine, "İhracat kısıtlamasının devam ettirilmesi durumunda domates fiyatları daha da düşecek, ürün tarlada kalacak. Bunun neticesinde çiftçi bu sene çok büyük zarara uğrayacaktır." Diyerek uyarı yaptı.
Kısa bilgiler:

Türkiye’de bir dekar domates yetiştirme maliyeti yaklaşık 22 bin TL'ye mal oluyor.

1 Dekar domatesin yetiştirme maliyeti dünya ortalaması 2000 USD olarak kabul ediliyor.  


İstanbul’da Halk arasında Balıkesir Domatesi olarak bilinen Sanayi tipi domatesin Pazar fiyatı 13-24 TL arasında değişiyor.

Güncel fiyatlarla  1 Ton domates geliri ile  5 adet iPhone 13 alınabilir.


Türkiye Tüm türlerde  domates ihracı 377 milyon 418 bin dolar

Bu rakamla yaklaşık 15 milyon adet iPhone alınabilir.

2022 yılında Dünya çapında 560 milyon iPhone satıldı 

Apple, 2022 yılında iPhone satışlarından 191,94 milyar dolar gelir elde etti.

 

Dünya Domates pazarında Söz sahibi Ülkler

Meksika.  2,5 milyar dolar. 

Hollanda. 2. 2.0 Milyar Dolar. 

İspanya.  1.2 Milyar Dolar. 

Fas.         1.1 Milyar Dolar. 

Fransa.    500.8 Milyon Dolar. ...

Kanada.   472,6 milyon dolar. 

Çin. Sıra  435.9 Milyon Dolar. 

Turkiye.    360.8 Milyon Dolar

domates ihracatı domates ihracatı yapan firmalar domates ihracatı nasıl yapılır domates ihracatı 2023 domates ihracatı ne kadar Domates Fiyatı