Döviz, fon ve faize yüzde 40 vergimi geliyor ?

TAKİP ET

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Meclis gündemine taşınan torba yasa teklifi kapsamında döviz, fon ve faiz gelirlerinde uygulanan vergi oranlarının artırılması yetkisiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Şimşek, bu yetkinin belki hiç kullanılmayacağını ifade ederken, piyasa koşulları ve program ihtiyaçlarına göre hareket edileceğini vurguladı.

Türkiye Ekonomisinin Gücü ve Büyüme Perspektifi

Bakan Şimşek, TRT Haber'de yaptığı değerlendirmede, Türkiye ekonomisinin güçlü bir büyüme sürecinde olduğunu belirtti. Gelecek dönemde büyümenin bir miktar yavaşlama ihtimaline rağmen Orta Vadeli Program'da öngörülen yüzde 4,4'lük büyüme oranına paralel şekilde gerçekleştiğini ifade etti. Küresel büyüme beklentilerinin altında olumlu bir performans sergileyeceklerini dile getiren Şimşek, OVP adımlarıyla büyümeyi dengelemeyi ve daha kaliteli bir büyüme hedeflediklerini söyledi.

Enflasyon ve Dezenflasyon Süreci

Bakan Şimşek, enflasyonun tek haneye düşürülmesinin sürdürülebilir yüksek büyümeyi sağlayacağına işaret etti. Para politikasında rasyonelleşme adımları atıldığını belirten Şimşek, OVP ile enflasyonu kontrol altına almayı ve tek haneye indirmeyi hedeflediklerini açıkladı. Gelecek seneden itibaren güçlü bir dezenflasyon sürecine gireceklerini belirten Şimşek, bu sürecin para politikasının yanı sıra maliye ve gelir politikasıyla destekleneceğini söyledi.

Mali Disiplin ve Bütçe Açığı

Bütçe açığının öngörülenden düşük olabileceğini ifade eden Şimşek, yapısal dönüşümün önemine vurgu yaptı. Türkiye'nin mali disiplin çabalarına değinen Bakan Şimşek, mali performansın güçlendiğini ve harcamalarda rasyonel bir çaba içinde olduklarını söyledi. Bakan, kaynakların doğru alanlara yönlendirilmesinin önemli olduğunu belirtti.

Kur Korumalı Mevduat (KKM) ve Reformsal Adımlar

Kur korumalı mevduat uygulamasına değinen Şimşek, bu konuda ilave adımlar atabileceklerini ifade etti. OVP'nin iç tutarlığına vurgu yapan Şimşek, programın içeride ve dışarıda güvenin artmasına katkı sağladığını belirtti. Türkiye'nin küresel risk algısının düştüğünü söyleyen Şimşek, CDS'lerdeki düşüşü önemli bir gösterge olarak değerlendirdi.

İhracat ve Yatırım Politikaları

İhracata odaklanmanın önemine vurgu yapan Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının belirlediği 281 ürün için özel sektörden destek beklediklerini söyledi. Türkiye'nin dış ticaretinde önemli olan bu ürünlerin üretilmesinin, yüksek teknolojili ürün üretimi hedefine yönelik önemli bir adım olduğunu belirtti. Şimşek, ihracatı desteklemek adına Eximbank'a yüksek miktarda kredi sağlamak için çalışmaların devam ettiğini açıkladı.

Vergi Politikası ve Yatırımlar

Hükümetin vergi politikasına ilişkin açıklamalarda bulunan Şimşek, TBMM'ye sunulan torba yasa teklifi kapsamında alınan yüzde 40'a kadar vergi yetkisi için, bu yetkinin zamanlamasının şu an doğru olmadığını ifade etti. Vergi politikasında adil bir sistemi amaçladıklarını söyleyen Bakan, önümüzdeki dönemde vergi sisteminde ciddi adımlar atacaklarını belirtti.