Dünya sağlık örgütü uyardı : Yapay tatlandırıcı kullanmayın

TAKİP ET

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yapay tatlandırıcıların kilo vermeye yardımcı olmayacağını ve diyabet, kalp hastalığı ve ölüm riskini artırabileceğini söylüyor

Dünya Sağlık Örgütü, stevia, aspartam ve sukraloz gibi şeker ikamelerinin uzun vadede insanların kilo vermesine yardımcı olmadığı ve bunun yerine sağlık riskleri oluşturabileceği uyarısında bulundu.

 

DSÖ'den yapılan açıklamada, mevcut kanıtların sistematik bir incelemesinin "NSS [şekersiz tatlandırıcı] kullanımının yetişkinlerde veya çocuklarda vücut yağını azaltmada uzun vadeli bir fayda sağlamadığını öne sürdüğü" belirtildi.

"İncelemenin sonuçları ayrıca, yetişkinlerde tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve ölüm riskinin artması gibi uzun süreli NSS kullanımından kaynaklanan potansiyel istenmeyen etkilerin olabileceğini düşündürmektedir."

DSÖ beslenme ve gıda güvenliği direktörü Francesco Branca, şekerlerin yapay tatlandırıcılarla değiştirilmesinin "uzun vadede kilo kontrolüne yardımcı olmadığını" ve bunun yerine "insanların serbest şeker alımını azaltmak için meyve gibi doğal olarak oluşan şekerler içeren yiyecekleri veya şekersiz yiyecek ve içecekleri tüketmek gibi diğer yolları düşünmeleri gerektiğini" söyledi.

Branca, yapay tatlandırıcıların "temel diyet faktörleri olmadığını ve hiçbir besin değerine sahip olmadığını" vurguladı.

"İnsanlar sağlıklarını iyileştirmek için yaşamlarının erken dönemlerinden başlayarak diyetin tatlılığını tamamen azaltmalıdır".

Geçtiğimiz yıl Fransa'da yapılan büyük bir araştırma, yapay tatlandırıcılar ile kanser riskinin artması arasında olası bir bağlantıya işaret etti. Kanada gibi ulusal sağlık örgütleri de uzun zamandır sıfır kalorili ya da düşük kalorili şeker ikamelerinin ne gerekli ne de yararlı olduğu konusunda uyarıda bulunuyor.

 

    Stevia: Stevia, Stevia rebaudiana bitkisinden elde edilen doğal bir tatlandırıcıdır. Bitkinin yapraklarından elde edilen steviol glikozitlerinin kullanılmasıyla üretilir. Stevia, çok düşük kalori içeriğiyle bilinir ve şekerin yerine kullanılarak tatlandırma amacıyla kullanılır. Ayrıca, kan şekerini etkilemediği için diyabet hastaları için bir alternatif olabilir.

    Aspartam: Aspartam, yapay bir tatlandırıcıdır ve oldukça yaygın bir şekilde kullanılan bir maddedir. Aspartam, aspartik asit ve fenilalanin amino asitlerinin kombinasyonundan oluşur. Düşük kalorili bir tatlandırıcıdır ve genellikle çeşitli gıda ve içeceklerde kullanılır. Aspartam, tatlılık açısından şekerden çok daha güçlüdür ve enerji içeriği neredeyse sıfırdır.

    Sukraloz: Sukraloz, şekerden 600-650 kat daha tatlı olan bir yapay tatlandırıcıdır. Sukraloz, sukroza klor eklenmesiyle elde edilir. Vücut tarafından sindirilmediği için neredeyse kalorisizdir. Sukraloz, çeşitli gıda ve içeceklerde yaygın olarak kullanılır ve pişirme işlemlerinde de stabil kalabilen bir tatlandırıcıdır. Genellikle "Splenda" markası altında satılmaktadır.

yapay tatlandırıcı yapay tatlandırıcıların zararları yapay tatlandırıcı isimleri yapay tatlandırıcı nedir yapay tatlandırıcı cody Stevia Aspartam Sukraloz