En büyü üretici hatalı hava yastıklarını geri çekmiyor

TAKİP ET

ABD'deki araçların yaklaşık dörtte birine hava yastığı parçaları tedarik eden bir şirket, kusurlu ürününü geri çağırma talebini reddetti.

ABD'deki araçların yaklaşık dörtte birine hava yastığı parçaları tedarik eden bir şirket, kusurlu ürününü geri çağırma talebini reddetti.

Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) ARC Automotive'in hava yastığı şişiricilerinin bir güvenlik kusuru nedeniyle birkaç kez patladığını ve yaralanmalara neden olduğunu söyledi.

Kurum, parça üreticisinden 67 milyon inflatörü derhal geri çekmesini istedi.

ARC, kurumun bulgularının geniş çaplı bir geri çağırmayı desteklemediği yanıtını verdi.

Patlayan ve yolculara şarapnel parçaları fırlatan hava yastığı şişiricilerine ilişkin endişeler otomobil endüstrisini uzun süredir rahatsız ediyor.

ARC'nin ürünleri BMW, General Motors, Hyundai ve Kia dahil olmak üzere birçok önde gelen otomobil üreticisi tarafından kullanılıyor.

GM Cuma günü yaklaşık bir milyon aracı geri çağırmayı kabul etti. GM yapımı bir SUV'un sürücüsü bu Mart ayında yırtılan hava yastığı nedeniyle yüzünden yaralanmıştı.

Bu olay, NHTSA tarafından parça tedarikçisine gönderilen ve sekiz yıllık bir soruşturmanın bulgularını sunan bir mektupta belirtilen ve 2009 yılına kadar uzanan dokuz olaydan biridir.

NHTSA kusurları inceleme ofisi direktörü Stephen Ridella mektubunda "Bir araçta açılırken yırtılan bir hava yastığı şişiricisi açıkça kusurludur" diye yazdı.

Güvenlik nedeniyle derhal geri çağırma öneren Ridella, kusurun ön koltuktaki yolcular için "makul olmayan bir ölüm ve yaralanma riski" yarattığı uyarısında bulundu.

Şirket Perşembe günü NHTSA'nın bulgularına "kesinlikle katılmadığını" yazdı.

ARC'nin ürün bütünlüğünden sorumlu başkan yardımcısı Steve Gold, "ARC, ürünleriyle ilgili her türlü potansiyel sorunu çok ciddiye alır" dedi.

Ancak Gold, müfettişlerin şişiricilerde herhangi bir "sistemik veya yaygın kusur" tespit edemediklerini, bunun yerine zaten ele alınmış olan "rastgele "tek seferlik" üretim anormalliklerinden" kaynaklanan olaylara dayandıklarını söyledi.

İki tarafın bir anlaşmaya varamaması halinde bu anlaşmazlığın yasal bir savaşa dönüşmesi muhtemeldir.

Bu tartışma, Takata Corporation tarafından satılan 100 milyondan fazla kusurlu şişiricinin yıllar süren geri çağırma sürecini anımsatıyor.

Bu geniş kapsamlı geri çağırma, ABD otomobil endüstrisi tarihindeki en büyük geri çağırmaydı ve nihayetinde Japon parça üreticisinin iflas başvurusunda bulunmasına neden oldu.