Erdal İnönü'nün Vefatından Sonra Eşi Sevinç İnönü, Hacizlerle Mücadele Ediyor

TAKİP ET

Türk siyasi tarihinin renkli isimlerinden biri olarak hatırlanan eski Başbakan Yardımcısı ve SHP Genel Başkanı Erdal İnönü'nün eşi Sevinç İnönü, halen süregelen haciz sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu açıkladı.

İnönü çiftinin Boğaz'daki malikaneleri haczedildikten sonra borç ödemeye devam etmek zorunda kaldığını dile getirirken, "Her gün yeni bir icra dosyası açılıyor. Sona ermiyorlar ve sürekli olarak yeniden değerleme yapıyorlar. Ayrıca, Büyükada'daki gayrimenkullerimize de icra geldi. Erdal'ın vefatının ardından neredeyse tüm malvarlığımızı yok etmek istiyorlar gibi... Bu borcu ödemek için ömrüm yetmez" şeklinde konuştu.

KARDEŞİNE KEFİL OLMUŞTU

1917 yılında inşa edilen Komodor Remzi Bey yalısı, 1972 yılında Erdal İnönü tarafından satın alındı. İnönü ailesi bu tarihten itibaren yalıda oturmaya başladı. Anadoluhisarı Kalesi ile Boğaziçi arasında bulunan denize sıfır yalının satış öyküsü, Sevinç İnönü'nün armatör kardeşi Hasan Selim Sohtorik'e ait olan Sohtorik Denizcilik ve So-Trans Denizcilik şirketlerinin 1997 ve 1998 yıllarında Emlakbank'tan aldığı 13 milyon 390 bin ve 1 milyon 950 bin dolarlık krediler için kefil olması ve borçların ödenmemesi nedeniyle gündeme gelmişti.

Sevinç İnönü, kredi borçlarını ödeyemeyen kardeşine kefil olduğu için 1999 ve 2001 yıllarında icralık olmuştu. İki icra dosyasında uygulanan yıllık yüzde 180 faizle birlikte Sevinç İnönü'nün borçları toplamda 26.4 milyon TL'yi aştı. İnönü, uygulanan yüzde 180 faiz oranını azaltmak ve daha önce ödediği 500 bin doları geri almak amacıyla mahkemeye başvurdu. İlk takip borcu yüzde 180 faizle 6 milyon 665 bin TL'ye ulaşmıştı ve Sevinç-Erdal İnönü Vakfı'na ait Komodor Remzi Bey Yalısı, 2013 yılında 7 milyon 600 bin lira değerinde satışa çıkarılmıştı.

Emlakbank adına çalışan şirket avukatları, 1999 yılında hem krediyi kullanan şirketler hem de kefiller olan Sevinç İnönü ve Hasan Selim Sohtorik'e noter ihtarı göndermiş ve banka borçlu aleyhine icra işlemlerini başlatmıştı. 10 yıllık bir süreç sonunda Sevinç İnönü'nün bankaya toplamda 2 milyon 874 bin TL borcu bulunuyordu ve başka bir bankadan aldığı kredi ile satış gününde yalıyı son dakika kurtardı. İnönü, geriye kalan borcun faizi ve daha önce ödediği meblağın iadesi için yasal yollara başvurdu. 2017 yılında ise alacaklı olan Fiba Holding'e ait Güven Varlık Yönetimi A.Ş., bir dilekçeyle satıştan vazgeçtiklerini belirterek, yalının satışı iptal edildi ve Nata Holding'in sahibi Namık Tanık, yalının icradan satışını önleyerek yeni sahibi oldu.

ERDAL'IN VEFATINDAN SONRA TÜM MALVARLIĞIMIZI YOK ETMEK İSTİYORLAR ADETA

Sevinç İnönü, yalının satışından sonra bir süre daha yalıda yaşadı. Daha sonra ise kız kardeşi Sevilay Sohtorik'in eşi Ugur Mengenecioğlu'nun Kandilli'deki Edip Efendi yalısına taşındı.

Gazeteci Serpil Yılmaz, bugünkü köşe yazısında Sevinç İnönü ile yaptığı bir görüşmeyi paylaştı. Yazıda, Sevinç İnönü'nün hala haciz sorunlarıyla uğraştığı ve borçların hala bitmediği ortaya çıkarken, İnönü'nün şu sözlerine yer verildi: "Borçlar Ziraat Bankası'na geçti, ancak dosya bankacı Hüsnü Özyeğin'deydi. Biz fiyatı belirlemedik. Değerinin çok altında satıldı. Her gün yeni bir icra dosyası açılıyor. Sona ermiyorlar ve sürekli olarak yeniden değerleme yapıyorlar. Ayrıca, Büyükada'daki gayrimenkullerimize de icra geldi. Erdal'ın vefatının ardından neredeyse tüm malvarlığımızı yok etmek istiyorlar gibi... Bu borcu ödemek için ömrüm yetmeyebilir. Yalıdan önce gemileri icraya verebilirlerdi. İyi niyetli değiller."