Euro bölgesinde eflasyon yükselmeye devam ediyor

TAKİP ET

Avro para birimini kullanan Avrupa ülkelerinde enflasyon Nisan ayında %7'ye yükselerek hane halkı üzerindeki baskıyı arttırdı.

Avro para birimini kullanan Avrupa ülkelerinde enflasyon Nisan ayında %7'ye yükselerek hane halkı üzerindeki baskıyı arttırdı.

Avrupa'nın sancılı enflasyonu geçen ay yükselerek hane halkı üzerindeki baskıyı artırdı ve Avrupa Merkez Bankası üzerindeki büyük bir faiz artırımı daha yapması yönündeki baskıyı sürdürdürüyor.

Avrupa Birliği istatistik kurumu Eurostat Salı günü yaptığı açıklamada, Euro para birimini kullanan 20 ülkedeki tüketici fiyatlarının Nisan ayında bir önceki yıla göre %7 arttığını, Mart ayındaki yıllık %6.9'luk oranın ise azaldığını söyledi.

Gıda fiyatları Mart ayındaki %15.5'ten yıllık %13.6'ya gerileyerek bir miktar düşerken, enerji fiyatları %2.5 gibi daha mütevazı bir artış gösterdi.

Volatil gıda ve yakıtı dışarıda bırakan çekirdek enflasyon biraz yavaşlasa da %5,6 ile hala yüksek seyrederek ECB'nin faiz artışlarıyla enflasyonu dize getirme kampanyasına devam edeceği beklentisinin altını çizdi. Asıl soru şu: Banka ne kadar hızlı hareket edecek?

Analistler ECB'nin Perşembe günü Frankfurt'ta yapacağı toplantının çeyrek ya da yarım puanlık bir artışla sonuçlanabileceğini söylüyor. 

Çeyrek puanlık bir artış, bankanın hızlı artışlar serisinde bir ılımlılık anlamına gelirken, yarım puanlık bir artış enflasyonun bankanın ekonomi için en iyisi olarak gördüğü yüzde iki hedefine doğru hala ilerlemediğine dair endişelerin altını çizecektir.

euro enflasyon AB Eflasyon Euro Bölgesi