Faizsiz Aile Kredisi: Türkiye'de Mobilya ve Ev Tekstili Sektörü İçin Can Suyu

TAKİP ET

"Türkiye'de faizsiz aile kredisi, yeni bir hayata adım atmak isteyen çiftlerin yanı sıra mobilya, ev tekstili, züccaciye, mücevherat gibi temel tüketim sektörlerine umut ışığı oluyor. İç talepteki durgunluk, bu sektörlerin zorlu bir dönemden geçtiği bir sırada, "can suyu" niteliğindeki faizsiz kredi uygulaması ile rahatlama bekliyor.

Dünya gazetesinden Mehtap Halıcı'nın haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz haftalarda "faizsiz aile kredisi" çalışmalarını tamamladıklarını açıklaması, hem evlilik hazırlığındaki çiftleri hem de bu sektörleri heyecanlandırdı. Nisan ayında yaptığı açıklamada, yeni evlenen çiftlere iki yıl geri ödemesiz 150 bin lira faizsiz aile kredisi sunacaklarını duyurarak bu projeyi pilot olarak deprem bölgesinde uygulamayı planladıklarını belirtmişti.

Son haftalarda Aile ve Gençlik Bankası'nın evlenecek çiftlere destek olmak amacıyla "faizsiz kredi" çalışmalarını tamamladığını açıklayan Erdoğan, "Gençlerimizi aile kurmaya teşvik etmek amacıyla eğitimden istihdama, evlilikten çocuk bakımına kadar her alanda maddi destek sağlayacağız" dedi. Bu, iç talebin daraldığı mobilya, ev tekstili, züccaciye, mutfak eşyaları ve mücevherat gibi birçok sektörde "can suyu" olarak yorumlandı.

Modoko Yönetim Kurulu Başkanı Koray Çalışkan, yerel düğün sezonlarının mobilya sektörü için önemli olduğunu belirtirken, "Düğün sezonunun iç pazardaki önemi, en azından iç pazarda durgunluğun yaşandığı bir dönemde, deprem bölgesindeki bu uygulama başarılı olursa, sektör için olumlu bir adım olacaktır" dedi. Mobilya alımlarının taksit sayısının 9 ile sınırlı olduğu enflasyonist bir ortamda, Çalışkan, "Çiftlerin mobilya alımlarını kolaylaştırmalıyız, çünkü mobilya bir lüks değil, bir ihtiyaç. Zorunlu tüketim olan mobilya alımlarını kredi ve taksit seçenekleri ile kolaylaştırmalıyız" diye ekledi.

Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz, aile kredisinin sektörü canlandıracağını söyledi. Düğün alışverişlerinde çiftlerin tek bir noktadan alışveriş yapmak istediğine dikkat çeken Öksüz, "Bu nedenle markalarımız düğün paketlerine odaklanmaya başladı. Çiftlerin minimum 35 bin TL'yi gözden çıkarmaları gerekecektir" dedi. Taç Ev ve Mutfak Eşyaları Yönetim Kurulu Başkanı Esra Kuştemir, "Düğünler sektörümüzün lokomotifi" derken Zen Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Emil Güzeliş, "Mücevher sektörüne olumlu katkı sağlayacak, ticareti canlandıracaktır" dedi. Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TETSİAD) Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, "Bu destek, özellikle gençlere önemli bir kaynak sunarak sektörümüz için olumlu bir uygulama olacaktır" şeklinde konuştu."

Evlenen Çiftlere Faizsiz Kredi: Mobilya ve Ev Tekstili