Fazla Ödemeler Geri Alınacak

TAKİP ET

Maliye Bakanlığı'nın yeni düzenlemesi, kamu görevlilerine yanlışlıkla ya da yersiz yapılan aylık ödemelerin geri alınmasıyla ilgili önemli değişiklikler getiriyor.

Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, fazla ödemelerin tespit edilmesi halinde, ilgili harcama birimleri 15 iş günü içinde bu durumu yetkili birime bildirecek. Yersiz ödemeler, genel hükümlere uygun olarak faiziyle birlikte zaman aşımı süresi içinde geri alınacak. Ayrıca, ay başından sonra görevlerinden ayrılan kamu görevlileri, çalışılmayan süre için peşin ödenen aylıkların bir kısmını iade etmek zorunda kalacaklar.

Kamu görevlileri aylıksız izin aldıklarında, genel sağlık sigortası primleri için borçlandırılmayacak ve SGK'dan iade talebinde bulunulmayacak. Memuriyeti sona erenlerin ise SGK'ye ödenmiş genel sağlık sigortası primlerinin çalışılmayan süreye ait kısmı borç olarak kaydedilecek. Fazla ya da yersiz ödenen aylıklardan doğan borçlar için faiz, sözleşmeyle belirlenmemişse yıllık yüzde 12 üzerinden hesaplanacak.

Öte yandan, yurt dışına gönderilen kamu görevlileri için de yeni düzenlemeler getirildi. Bu kişiler, yüklenme senedi ve müteselsil kefalet senedi düzenleyerek, yükümlülüklerini ihlal ettikleri takdirde, harcamaları döviz cinsinden ve faiziyle birlikte Türk Lirası olarak ödemek zorunda kalacaklar. Tebliğ kapsamındaki borçlar, duruma göre 5 yıla kadar taksitlendirilebilecek.