FİNLANDİYA'DA NEO NAZİ PARTİNİN EKONOMİ BAKANI HEDEFTE

TAKİP ET

Neo Nazi Finler Partisi lideri ve şimdiki Maliye Bakanı Riikka Purra'nın 15 yıl önce yazdığı iddia edilen ırkçı blog yorumları, Purra tarafından yalanlanmadı.

Finlandiya'nın sağcı hükümeti, Finler Partisi lideri Riikka Purra tarafından yazıldığı iddia edilen Neo Nazi bir blog forumundaki eski yorumların yeniden ortaya çıkmasının ardından yeni bir krizle karşı karşıya. 


Yazıların yazarı, diğerlerinin yanı sıra İslam karşıtı ve şiddet içeren yorumlar yazıyor ve Somalililer ve "Türk maymunları" gibi ifadelerle göçmenleri aşağılıyor. 

Finlandiya Maliye Bakanı olan Purra, Ulusal Koalisyon Partisi'nden Başbakan Petteri Orpo başkanlığındaki koalisyon hükümetini oluşturan dört partiden birinin lideri. 

Purra, geçmişte yazmış olabileceği herhangi bir şeye göre değil, seçilmiş bir milletvekili, parti lideri ve hükümet bakanı olarak yaptıklarına göre yargılanması gerektiğini söylüyor ki bunun anlamı “Fikirlerimin bir önemi yok emirleri yerine getiririm ve düşünmem” demek oluyor.
Purra'nın cevaplarının görece pişmanlık açıklamaları, iktidarda kalmak için Finler Partisi'ne güvenen Başbakan Orpo'yu yatıştırmaya yetebilir ancak Dünyaya demokrasi ve refah ülkesi olarak tanıtılan Finlandiya’nın gerçek yüzünü göstermiş durumda. 


Bu son olayın arka planında ne var?


Euronews'in 'Heil Hitler' şakaları yapan ve sosyal medya kanallarında gamalı haç resimleri paylaşan eski ekonomik işler bakanını haber yapmasından bu yana Fin Partisi siyasetçilerinin, özellikle de hükümette yer alanların faaliyetleri, sempatileri ve yazıları mercek altında.
Bakan Vilhelm Junnila parlamentodaki güven oylamasından güvenoyu ile çıkmasına rağmen, iklim kriziyle mücadele için Afrikalı kadınlara toplu kürtaj yapılması çağrısında bulunduğunun ortaya çıkmasının ardından istifa etmek zorunda kalmıştı. 

Finlandiya’da sorunsuz siyasetçi kalmamış olacak ki Junnila'nın yerine yakın geçmişi sorunlu olan bir başka siyasetçi getirildi. 

Wille Rydman, geçen yıl bir gazete soruşturmasında genç kızların kendileriyle olan ilişkilerine dair şikayetlerinin ortaya çıkmasına kadar Başbakan Orpo'nun Ulusal Koalisyon Partisi'nin bir üyesiydi. 

Finlandiya polisi Rydman'ı tecavüz suçlaması için dava açmadı , ancak bu bahar itibariyle parti değiştirdi ve Finliler Partisi için aday oldu. Diğer bir konu ise, Ekonomik işlerden sorumlu bakan olarak atanmasından bu yana, polisin Rydman'ın bu yılın başlarında yayınladığı bir kitapta soruşturmadaki gizli bilgileri kullanıp kullanmadığını araştırdığı ortaya çıktı ki bu bir gizlilik ihlali olabilir. 

Bir başka ilginç olay ise ,Rydman'ın atanması, daha birkaç ay önce Rydman'ın kadınlara, özellikle de genç kızlara yönelik davranışlarını kınayan ve şimdi kabine toplantılarında onunla birlikte oturmak zorunda kalması. 

Neo-Nazi hareketleri ve ırkçılık özelde Finlandiya genelde ise İskandinav ülkelerinde Dünyanın geri kalanına oranla da büyük ve ciddi bir sorun. Finlandiya Güvenlik İstihbarat Servisi'nin 2022 raporuna göre Finlandiya'da yaklaşık 500 aktif neo-Nazi grup  ve bu sayı hızla artıyor. Bu gruplar genellikle göçmenlere, Yahudilere ve diğer azınlık gruplarına karşı şiddeti ve nefreti teşvik eder.
2021'de yapılan bir anket, Finlerin %14'ünün bazı ırkların diğerlerinden üstün olduğuna inandığını açıkça söylemekten çekinmediğini ortaya çıkardı. 
Bu inanç genellikle göçmenler ve diğer azınlık grupları hakkındaki olumsuz klişelere dayansa da ülkenin geçmişten gelen kültür en büyük sorun.
Finlandiya hükümeti elinde çekiç olan herkes gibi sorunu çivi olarak görüyor ve gerçek çözüm üretmek yerine, 2021'de başkalarının inançları veya kültürlerine hakaret etmeyi ifade özgürlüğü sayarken,  neo-Nazi ideolojisini teşvik etmeyi veya desteklemeyi yasa dışı kılan bir yasa çıkardı. Hemen ardından ise danışmanlık şirketlerine kaynak aktarmak için  hoşgörü ve anlayışı teşvik eden programlara yönelik finansmanı artırdı.

Bazı Rakamlar:


•    Finlandiya: Irkçılığa Karşı Avrupa Ağı tarafından 2015-2016 yılında yapılan bir ankete göre, Finlandiya'daki Afrika kökenli insanların %14'ü son beş yıl içinde ırkçı şiddete maruz kalmıştır. İsveç'te Afrika kökenli insanlar için karşılık gelen rakam yüzde yedi idi.
•    İsveç: 2021'de İsveç Polisi, 1.160'ı ırkçılıktan kaynaklanan 2.860 nefret suçu kaydetti. Bu, bir önceki yıla göre yüzde 12'lik bir artış oldu.
•    Norveç: 2020'de Norveç Polisi, 530'u ırkçılıktan kaynaklanan 1.091 nefret suçu kaydetti. Bu, bir önceki yıla göre yüzde 10'luk bir artış oldu.
•    Danimarka: 2021'de Danimarka Polisi, 460'ı ırkçılıktan kaynaklanan 1.024 nefret suçu kaydetti. Bu, bir önceki yıla göre yüzde 15'lik bir artış oldu.

neo-nazi neo-nazi ne demek neo-nazis neo-nazi nedir Fillandiya Wille Rydman Riikka Purra