Fitch Makronla aynı fikirde değil: Fransa'nın Kredi Notu DÜşürüldü

TAKİP ET

Fitch Ratings, Fransa'nın kamu finansmanını zorlama amacıyla yürüttüğü popüler olmayan reformlarla mücadele eden politik olarak zor durumda olan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a bir darbe daha indirerek ülkenin kredi notunu düşürdü. Stabil bir görünümle Fransa'nın kredi notunu AA'dan AA-'ya düşüren Fitch, Euro bölgesinin ikinci büyük ekonomisini İrlanda ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerle aynı seviyeye getirdi.

Fitch Ratings, Fransa'nın kamu finansmanını zorlama amacıyla yürüttüğü popüler olmayan reformlarla mücadele eden politik olarak zor durumda olan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a bir darbe daha indirerek ülkenin kredi notunu düşürdü. Stabil bir görünümle Fransa'nın kredi notunu AA'dan AA-'ya düşüren Fitch, Euro bölgesinin ikinci büyük ekonomisini İrlanda ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerle aynı seviyeye getirdi. Fitch, AA notu olan ülkelerin medyanının oldukça üzerinde olan bu yıl ve gelecek yıl için Fransa'nın tahmini bütçe açıklarının olduğunu belirtti.

Fransa'nın borçları azaltmak ve büyümeyi teşvik etmek için söz veren bir ekonomik reformcu olarak itibarını zedeleyen kredi notu düşüşü, Macron'un politikalarını Fransızlara satmaya zaten zorlandığı bir zamanda geldi. Macron'un emeklilik yaşını yükselterek emeklilik sistemindeki boşlukları kapatma çabası, kitlesel protestolara ve parlamentoyu parçalayan bir sürece neden oldu ve gelecekteki reformların gerekli desteği almasını daha da zorlaştırdı. Hükümet, istihdamı artırmak için başka bir işgücü reformu ve iklim geçişine yatırım yapmak için bir yeşil sanayi tasarısı da dahil olmak üzere, bunların yapılması gerektiğini söylüyor.

"Fitch, orta ve uzun vadede emeklilik reformunun geçmişteki reformlar gibi olacağını ve 2030 yılına kadar yıllık 17.7 milyar Euro brüt tasarruf (GSYİH'nın% 0.6'sı) sağlayacağını belirterek olumlu olacak" yazdı.

Kredi derecelendirme firmasının düşürülmesi, Macron'un halefi başaramazken Fransa'nın kamu borcu yükünü azaltmada başarılı olup olmayacağı konusunda da şüphe uyandırıyor.

"Maliye Bakanı Bruno Le Maire, bu kararın özellikle Fitch'in Fransa'nın büyüme görünümü ve borç seyrinin kötümser değerlendirmesi sonucu olduğunu belirtti ve kredi derecelendirme şirketinin emeklilik reformu da dahil olmak üzere yapısal reformların etkisini küçümsediğini söyledi."

fitch ratings fitch ratings turkey fitch ratings nedir fitch ratings scale fitch ratings türkiye notu Macron Fransa Kredi Notu