Fitch Ratings Türkiye'nin Kredi Notunu Yükseltti

TAKİP ET

Kredi değerlendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu 'B' olarak onayladı ve not görünümünü 2 yıl sonra 'negatif'ten 'Durağan'a değiştirdi.

Görünümünün bu değişikliği, "kısa vadeli makro-finansal istikrar risklerini azaltan ve ödemeler dengesi baskılarını hafifleten daha geleneksel ve tutarlı bir politika yaklaşımına dönüşü yansıtıyor" denilerek açıklandı.

Fitch, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faizini 2023 sonuna kadar yüzde 35'e yükselteceğini ve 2024'te bu seviyeyi sürdüreceğini öngörüyor ancak para politikası sıkılaştırmasının gelecekteki hızı ve süresi konusunda belirsizlikler olduğuna dikkat çekiyor.

Raporda, yüksek enflasyonun hala en büyük risk ve zorluk olduğu belirtilerek yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 65 olduğu ifade ediliyor.

Açıklamada ayrıca, büyüme tahminleri de sunuluyor ve 2023'te yüzde 4.3, 2024'te ise yüzde 3'lük bir büyüme beklendiği ifade ediliyor.

Mayıs ayının ortasından itibaren brüt uluslararası rezervlerin belirgin bir şekilde toparlandığı ve 2023 sonuna kadar 115 milyar dolara ulaşabileceği öngörülüyor.

Açıklamada, Fitch'in notunu yükseltebilecek faktörlere de değiniliyor. Bu faktörler arasında mevcut politika normalleştirme ve yeniden dengeleme sürecine olan güvenin artması, bu sürecin sonucunda enflasyonun sürekli bir şekilde azalması gibi makroekonomik istikrarın iyileşmesi pozitif bir etki yapabilir.

Ayrıca, cari işlemler açığının sürekli olarak daralması, sermaye girişlerinin artması, uluslararası rezervlerin düzeyi ve bileşiminin iyileşmesi, dolarizasyonun azalması gibi dış kırılganlıklardaki azalmanın da not artırımına katkı sağlayabileceği belirtiliyor.

Fitch, 2021 yılının Aralık ayında not görünümünü negatif olarak düşürmüş, geçen yıl Temmuz ayında ise kredi notunu B+'dan B'ye indirmişti.

fitch ratings fitch ratings nedir fitch ratings turkey fitch ratings haberleri fitch ratings scale Kredi Notu