Fransa AB'nin Wagner'i "terör örgütü" listesine alması için çağrı yaptı

TAKİP ET

Fransız Ulusal Meclisi, AB'nin Rus güvenlik şirketi Wagner'i "terör örgütü" listesine alması çağrısını destekleyen bir karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti.

Fransız Ulusal Meclisi, AB'nin Rus güvenlik şirketi Wagner'i "terör örgütü" listesine alması çağrısını destekleyen bir karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti.

Tasarı yaptırım gücüne sahip olmasa da, AB, ABD ve İngiltere'nin Wagner'e yönelik yaptırımlarına atıfta bulunarak Ukrayna-Rusya savaşı ve Batı Afrika'daki Fransa çıkarlarına karşı yürütülen kampanyalara katılımı nedeniyle terörist olarak kabul edilmesi gerektiğini savunuyor.  

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Fransa Meclisi'ne gönderdiği bir mektupta alınan karardan memnuniyet duyduğunu dile getirdi ve diğer Batı ülkelerinin de aynı tavırları sergilemesini umduğunu söyledi. İngiltere'nin de Wagner'i "terör örgütü" listesine almak için hazırlık yaptığı ve yakında bir kararın çıkabileceği bildiriliyor.

 

Karar yasalaşırsa, Wagner üyelerine mali yaptırımlar uygulanacak ve silahlı gruba yönelik para akışının önüne geçmek için gerekli önlemler alınacak. Batılı ülkelerin Rus oligarklara ve Putin'e yönelik yaptırımlarının ardından Wagner'in İngiltere'den para çıkışına yardım ettiği herkesin bildiği sır haline gelmiş durumda.

Geleneksel olarak Rus yanlısı olan Fransa’nın Wagner’in Rus ordusu ve isim vermeden Putin’i sert şekilde eleştirerek beceriksizlikle suçlamasının hemen ardından gelmesi ise en azından dikkat çekici detay olarak nitelendiriliyor.

Rus devleti destekli Wagner grubu başta Afrika olmak üzere Dünyanın geri kalmış bölgelerinde faaliyet göstermesi ve özellikle sivil halka karşı vahşet ve terörü ile biliniyor

 

wagner wagner grubu wagner group wagner pizza wagner moura Putin Fransa Avrupa Birliği Ukrayna