FRANSA: CEZAYİRLİ GENCİN İNTİKAMI IPHONE YAĞMALANARAK ALINDI

TAKİP ET

17 yaşındaki bir gencin ölümcül polis müdahalesinin ardından dördüncü gece boyunca gençler ile polis arasında çatışmalar ve mağaza yağmalamaları devam etti. Ülkenin birçok kentinde yaşanan olaylar, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ebeveynlere çağrısına rağmen daha da şiddetlendi.

Önceki geceye göre durum biraz daha sakin görünse de, ülkenin birçok kentinde huzursuzluk sürüyor. Paris'in Nanterre banliyösünde, salı günü gerçekleşen olayda yangın çıkaran protestocuların ateşini söndüren itfaiyeciler, sokaklarda yakılmış araçların yanmış kalıntılarıyla karşılaştı. Komşu banliyö Colombes'de, protestocular çöp kutularını devirdi ve provizyonel (anlık) barikatlar için kullandı.

Yağmacılar silah dükkanına girerek silah çaldı ,polis tarafından avlanan bir kişi, bir av tüfeğiyle yakalandı. Güney Akdeniz liman kenti Marsilya'da, protesto grupları araçları ateşe verirken ve mağazaların pencerelerini kırarken yaklaşık 90 kişi gözaltına alındı.

Lyon şehrindeki bazı binalar ve işletmeler de vandalizmden nasibini aldı; yaklaşık 30 kişilik gözaltların üçte biri hırsızlıktan yapıldı. Yetkililer, gece boyunca izinsiz bir protesto gösterisi yapıldıktan sonra sokaklarda yangınların yaşandığını açıkladı.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, yaklaşık saat 3'te kablolu haber kanalı BFMTV'ye yaptığı açıklamada, gece boyunca 471 kişinin gözaltına alındığını söyledi. Sadece adı Nahel olarak açıklanan 17 yaşındaki (Cezayirli) gencin ölümcül polis müdahalesi, barınma projelerinde ve dezavantajlı mahallelerde polis ile gençler arasındaki uzun süredir devam eden gerilimleri arttırırken, Nanterre Belediye Başkanı Patrick Jarry'ye göre, Nahel'in cenazesi cumartesi günü düzenlenecek; Fransa'nın dezavantajlı mahallelerinde "değişiklikler yapmasını" istedi ancak Genelde Avrupa özelde ise Fransa kültürü ve üst tabakası gerekli değişlikleri yapmaya uygun değil.

Hükümetin sükunete çağrıları ve sert polis uygulamalarına rağmen, cuma günü şiddet devam, 17 yaşındaki gencin öldürülmesini protesto eden göstericiler Strasbourg'daki bir Apple mağazasını yağmladı, Paris banliyösündeki bir alışveriş merkezindeki bir fast food restoranının camları kırılırken, kapalı bir mağazaya girmeye çalışan yağmacılar polis tarafından püskürtüldü.

14-18 yaş aralığındaki gençler tarafından başlatılan ve bir anda Fransa sınırlarını aşarak Belçikaya sıçrayan yağma ve Vandallık,  Fransa'nın bazı denizaşırı bölgelerine sıçradı. Reunion adasında, protestocular çöp kutularını ateşe verirken, polise taş attılar ve arabaları ve binaları tahrip ettiler. Fransız Guyanası'nda, yetkililer, başkent Cayenne'de protestocuların polise ateş açması sonucu bir kişinin öldüğünü açıkladılar.

Olaylar devam ederken,  Macron, yüz binlerce ziyaretçi ve 10.500 olimpik sporcunun katılımıyla yapılacak yaz olimpiyatlarına bir yıldan kısa bir süre kala gerçekleşen bu şiddet olaylarına dikkat çekti. Olimpiyat organizatörleri, hazırlıkların devam ettiği süreçte durumu yakından izlemeye devam ediyorlar ve gerekli güvenlik önlemlerini alacaklarını bildirdiler. Macron, ayrıca "şiddetin hiçbir şekilde kabul edilemez olduğunu" ve "polisin, vatandaşların güvenliğini sağlamak için gerekli olduğunu" belirtti.

Ancak Fransa yanarken Macron’un partilerde boy göstermesi tepki çekse de şaşırtmadı.

 

 

Paris Ayaklanma PAris Riot 2023 Macron Paris yağma