FRANSA: GÖÇMEN İSYANI SÜRERKEN GÖÇMEN YASASI TARTIŞILIYOR

TAKİP ET

Fransa'da, yeni göçmenlik yasaları çıkarmak hükümet için neredeyse bir gelenek haline geldi. Bu yürütme de bunun bir örneği. Uzmanlar tarafından "siyasi tiyatro" olarak nitelendirilen 1980'den bu yana ülkenin 29. yasa tasarısı üzerinde milletvekilleri göçmen isyanı sırasında tartışıyor.

Tasarı, her iki siyasi taraftan da destek alacak şekilde orta bir yol olarak tasarlandı. Bazı önlemler belgesiz işçilere yasal ikamet hakkı sağlarken, diğerleri sınır dışı edilme emirlerinin uygulanmasını kolaylaştıracak. Ancak tasarı beklenenin aksine kimseyi memnun etmedi  ve tam tersi bir etki yarattı. Sol, tasarının çok kısıtlayıcı olduğunu, sağ ise yeterince kısıtlayıcı olmadığını savunuyor ve sonuç aylar süren bir çıkmaza dönüştü.

Bir vekil ,"Geçen yıl göçmenlik konusu giderek tehlikeli bir şey olarak şekillendirildi, önlememiz gereken bir şey olarak sunuldu,Göçmenlerin Fransa'nın ulusal dokusunun bir parçası olduğunu ve her zaman öyle olduğunu unuttuk." diyor.

Fransa sadece sömürgelerden değil , 19. ve 20. yüzyıllarda yüz binlerce göçmen aldı. Belçikalılar tekstil endüstrisinde çalışmak üzere işe alındı, İtalyanlar büyük ölçüde bağlarda çalıştı. İspanyollar, İsviçreliler ve Polonyalı göçmenler de diğer büyük göçmen grupları idi. Ancak, işgücü piyasası rekabeti şiddet olaylarına neden oldu. 1893'te, Aigues-Mortes'te düşük ücretlerle çalışan İtalyan mevsimlik işçileri katleden Fransız köylüleri vardı.

Ancak göçmenlik değişerek daha ucuz iş gücü ile devam etti. "1920'ler ve 30'lar boyunca, fabrikalarda çalışmak için Fransız sömürgelerinden gelen işçiler vardı ve köleden sömürgelerden gelen köle ve iş birlikçi oldukları için genellikle çok kötü ücret alıyorlardı , Ancak, fabrikalarda, otomobil endüstrisinde ve diğer endüstrilerde önemli işler yaptılar. Göçmenlik ve göçmenlik ülkeleri arasında özellikle maden ve imalat sektörleri için işçi alımı programları ve iş anlaşmaları vardı.

Fransa'nın yeni tasarısı meslek sahibi ve iyi eğitimli göçmenler için düzenli hale getirme önlemlerini kolaylaştırmayı ve diğerleri için sınır dışı işlemini hızlandırmayı öneriyor. Özellikle iltica sürecinin hızlandırılacak olması konunu uzmanları için alarm zillerini çaldırmış durumda.

Fransa'nın göçmenlik politikaları, sadece ulusal düzeyde değil, aynı zamanda AB ve uluslararası düzeyde de tartışmalara yol açıyor. AB, göçmenlerin paylaşımı konusunda anlaşmazlıklar yaşarken, uluslararası toplum, sığınmacıların haklarına saygı gösterilmesi çağrısında bulunuyor.

Paris İsyanı 2023 Macron Göçmen yasası