FRANSA : POLİS AZINLIK GENCİ ÖLDÜRDÜ BANLİYÖLER YANIYOR

TAKİP ET

Fransa Çarşamba günü, bir gencin polis tarafından vurularak öldürülmesinin ardından başlayan şiddet içeren protestoları bastırmak üzere binlerce güvenlik gücünün görevlendirilmesine rağmen olaylar devam ediyor.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ,"Cumhuriyetin sembollerine karşı, belediye binalarının, okulların ve polis karakollarının ateşe verildiği ya da saldırıya uğradığı, tahammül edilemez bir şiddet gecesi. Sükunet çağrısı yapmayanlar utansın, “diyen bakan açıklamasına, 150 kişinin tutuklandığını da ekledi.

17 yaşındaki genç Salı sabahı Paris'in Nanterre banliyösünde yakın mesafeden göğsünden vurularak öldürülmüştü. Gencin ölümü Salı gecesi Paris'in çeşitli banliyölerinde çatışmalara ve kundaklama eylemlerine yol açarken şu ana kadar 150 kişi tutuklandı ve 24 polis memuru yaralandığı bildiriliyor.

Öfke ve huzursuzluk

Çarşamba günü Nanterre ve Paris'in batısındaki diğer bölgelerin yanı sıra doğudaki Dijon kentinde de benzer olaylar meydana gelirken, Essonne bölgesinde bir otobüs, yolcuların bir grup kişi tarafından tahliye edilmesinin ardından ateşe verildi. Bazı protestocular arabaları ateşe verdi ve havai fişekler yaktı, Toulouse’da arabalar ateşe verildi ve müdahale eden polis ve itfaiyecilere hedef alınarak saldırıldı.

Macron 'Açıklanamaz ve affedilemez' 

Polis başlangıçta bir polis memurunun gence arabasını üzerine sürdüğü için ateş ettiğini açıklamıştı ancak, sosyal medyada dolaşan ve Reuters ve AFP tarafından doğrulanan bir videoda, duran arabanın yanında iki polisin durduğu ve bunlardan birinin sürücüye silah doğrulttuğu görülüyor ve araç aniden uzaklaşırken polis memurunun ateş ettiği görülmeden önce sürücüyü tehdit eden bir ses duyuluyor.

Güneydeki Marsilya kentine resmi bir ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, gencin öldürülmesini "açıklanamaz ve affedilemez" olarak nitelendirerek hiçbir şeyin genç bir insanın ölümünü haklı gösteremeyeceğini söyleyen kısa bir açıklama yaparken, Başbakan Elisabeth Borne polis operasyonunun "polisin angajman kurallarına uymadığını" kabul etti.

Fransa polisin taktiklerini ve etnik azınlıklara muameleyi tartışıyor

Olay, Fransa'da polis taktikleri ve düşük gelirli banliyölerde yaşayan, özellikle de etnik azınlıklara mensup bireylere yönelik muameleye ilişkin tartışmaları yeniden alevlendirtilmesine karşılık olarak Fransız aydınları ve basını ülkede artan şiddet suçlarına da dikkat çekti.

 

fransa polis numarası fransa polis maaşı fransa polisi fransa polis arabası fransa polis sayısı Paris Azınlık Macron