FRANSA VE ALMANYA KOSOVA'DA SEÇİMLERİN TEKRARINI İSTİYOR

TAKİP ET

Fransa ve Almanya, Sırp çoğunluk tarafından boykot edilen ve katılım oranının %3.5 civarında kaldığı Nisan seçimlerinin tekrarlanması çağrısı yaptı.

Fransa ve Almanya liderleri, Kosova ve Sırbistan'daki mevkidaşlarını Kosova'nın kuzeyinde yeni belediye seçimlerinin yapılması konusunda anlaşmaya çağırarak, yeni bir oylamanın bölgede şiddetli protestolara yol açan etnik gerilimin alevlenmesini önleyeceğini umuyor.

Perşembe günü Moldova'da düzenlenen zirvede konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kendisinin ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un dört belediyede yeni belediye başkanlığı seçimlerinin yapılmasını önerdiklerini ve Nisan ayında Kosova'nın kuzeyinde yapılan oylamaların demokratik meşruiyetini sorguladıklarını söyledi.

 

Basit bir çözüm

Macron Moldova'nın Bulboaca kentinde düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesinde yaptığı konuşmada "Her iki taraftan da istediğimiz şey çok basit: bu dört belediyede mümkün olan en kısa sürede yeni seçimlerin düzenlenmesi" dedi. "Dört belediye başkanı seçmenlerin %5'inden daha azının oyuyla seçildi, ki bu açıkça  meşru değildir."

Sırpların çoğunlukta olduğu bölgede çoğunlukla boykot ettiği yerel seçimlerde katılım %3.5 olmuş ve Arnavutlar kazanmış ve bu durum şiddetli protestolara yol açmıştı.

Bu hafta etnik Sırp göstericiler NATO öncülüğündeki barış gücü askerleriyle çatışmış, 30 uluslararası asker ve 50'den fazla protestocu yaralanmış ve yıllardır sorunlu olarak tasarlanmış bölgede yeni bir çatışma korkusunu tetikledi.

Macron ve Scholz , Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ile görüştüklerini ve liderlerden tavsiyeleri değerlendirerek önümüzdeki hafta yanıt vermelerini beklediklerini açıkladı.

 

"Cesaret gerektiriyor"

Scholz Moldova zirvesinin ardından yaptığı açıklamada, "Bu, ilgili herkesin cesur olmasını gerektiriyor çünkü gerilimin azaltılmasının başarılı olmasını sağlamak için siyasi sorumluluk pozisyonlarında rollerini oynamaları gerekecek" diyerek sözlerine, Sırbistan ile eski vilayeti Kosova arasında uzun süredir devam eden anlaşmazlığa kalıcı bir çözüm bulunmasının yakın olduğunu ve sadece uygulanması gerektiğini söyledi.

 

Kosova 2008 yılında bağımsızlığını ilan etmiş ancak Sırbistan bağımsızlığı tanımadığını ilan etmişti.

 

Osmani Perşembe günü Sırp mevkidaşına sert tepki göstererek Vuçiç'in Moldova görüşmelerinde yalan söylediğini savunarak, Protestocuları "suç çeteleri" olarak niteledi.

 

"Suç çeteleri"

Osmani, "Bu noktada önemli olan, Sırbistan'ın Kosova'nın kuzeyinde ve aynı zamanda bölgemizde sorunların çoğuna neden olan bu suç çetelerini desteklemeyi bırakmasıdır" derken, Vucic, Sırbistan'ın önceliğinin Kosova polis güçlerinin yeni atanan belediye başkanlarıyla birlikte Kosovalı Sırpların çoğunlukta olduğu bölgelerden ayrılması olduğunu söyledi.

 

NATO Salı günü yaptığı açıklamada son çatışmaların bastırılmasına yardımcı olmak üzere Kosova'nın kuzeyine 700 asker daha göndereceğini duyurmuştu. Bölgede yaşanan son şiddet olayları, Kosova'da 1998-99 yıllarında yaşanan ve 10,000'den fazla kişinin hayatına mal olan, 1 milyondan fazla kişiyi evsiz bırakan ve neredeyse çeyrek asırdır süren bir NATO barışı koruma misyonuna yol açan çatışmaların yeniden yaşanması korkusunu tekrar canlandırdı.

Macron Kosova NATO Scholz Moldova