Gelişmiş ülkeler doğayı yağmanın bedelini ödüyor

TAKİP ET

El Nino'nun geri dönme olasılığı %90. Nasıl bir hava getirecek ve ne kadar sürecek? Hava durumu uzmanları, 'önemli' bir El Nino'nun vurmak üzere olduğu konusunda uyardı. Amerikalı meteorologlara göre, El Nino'nun bu yaz gelişme ihtimali artık yüzde 90'ın üzerinde.

El Nino'nun geri dönme olasılığı %90. Nasıl bir hava getirecek ve ne kadar sürecek?

Hava durumu uzmanları, 'önemli' bir El Nino'nun vurmak üzere olduğu konusunda uyardı.

Amerikalı meteorologlara göre, El Nino'nun bu yaz gelişme ihtimali artık yüzde 90'ın üzerinde.

Bu hava fenomeni Pasifik Okyanusu'ndaki suların normalden çok daha sıcak olmasına yol açıyor. Bunun yakıcı sıcak hava dalgalarından daha güçlü fırtınalara kadar yıkıcı etkileri olabilir.

NOAA İklim Tahmin Merkezi'ne göre, bu fenomen muhtemelen kışa da sarkacak.

"Mayıs ayının ortalarında beklenen üçüncü batı rüzgârı olayı ve ortalamanın üzerinde seyreden okyanus ısı içeriğinin bir araya gelmesi, ufukta potansiyel olarak önemli bir El Niño'nun göründüğü anlamına geliyor."

"En azından zayıf bir El Nino muhtemel olmakla birlikte, yıl sonundaki (Kasım-Ocak) olasılıklar yelpazesi en azından orta şiddette bir El Nino için yüzde 80'lik bir şans içermektedir."

Bu, 2018-2019'dan bu yana ilk El Nino olacak. İşte bunun küresel hava durumu için ne anlama geleceği.

El Nino nedir?
El Niño, dünya çapında hava modellerini yönlendirir ve aşırı hava olaylarını şiddetlendirebilir.

Pasifik jet akımı güneye doğru hareket ederken Pasifik'teki rüzgarların sıcak suyu doğuya doğru itmesinden kaynaklanır.

Bu da küresel sıcaklıkları toplamda yaklaşık 0.2 santigrat derece arttırır.

Bu yılın şimdiden 2022'den daha sıcak olacağı ve kayıtlara geçen en sıcak beşinci ya da altıncı yıl olacağı tahmin ediliyor. Hava olayının etkilerinin görülmeye başlamasıyla 2024 yılı daha da sıcak geçebilir.

NOAA'nın tahminlerine göre 2023 yılının kayıtlara geçen en sıcak yıl olma ihtimali yüzde 50.

El Niño hava durumu için ne anlama geliyor?
Sıcaklıklar genel olarak artarken, etkiler yerel olarak değişkendir. Çoğu El Nino sonbaharın sonlarında veya kış aylarında zirveye ulaşır ve bu nedenle hava durumu üzerinde en güçlü etkiyi soğuk aylarda gösterir.

Avrupa'da El Niño genellikle kuzeyde daha kuru ve soğuk kışlar, güneyde ise daha yağışlı kışlar anlamına gelir. ABD'de ise kuzey eyaletlerinde daha kuru ve sıcak havaya, ABD Körfez Kıyısı ve Güneydoğu'da ise yoğun yağış ve sellere neden olur.

Hindistan'daki muson yağmurları ve Güney Afrika'daki yağışlar azalabilir, ancak Doğu Afrika daha fazla yağmur ve sel alabilir.

Endonezya ve Avustralya'da Güney Yarımküre yazında havaların ısınmasıyla orman yangınları olasılığı artacak.

El Niño deniz yaşamı için tehlikeli mi?
El Niño mercan ağarması olasılığını artırabilir. Bunun nedeni deniz sıcaklıklarını artırması ve devam eden ağarma etkilerini şiddetlendirmesidir.

Ayrıca Pasifik Kıyısı boyunca deniz yaşamına da zarar verebilir. Normal koşullarda, 'kabarma' olarak bilinen bir olgu, okyanusun derinliklerinden serin, besin açısından zengin suyu yukarı çıkarır. Ancak El Niño bu fenomeni bastırarak bazı balıkları önemli besinlerden mahrum bırakır.
 

el niño ne demek el niño ne demek ispanyolca el niño 2023 el niño nedir el niño etkisi nedir Avrupa Çevre Küresel Isınma Hava Sıcaklığı