GIDA KODEKSİNDE AB DÜZENLEMESİ

TAKİP ET

Gıda güvenliğini sağlamak adına önemli bir adım atıldı. Avrupa Birliği'nin gıda katkı maddelerine ilişkin mevzuatında yaptığı değişikliklere paralel olarak, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddelerinin Spesifikasyonları Hakkında Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" 14 Nisan'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelikte neler değişti? 

Karminlerde sınırlama

Kırmızı gıda boyası olarak kullanılan karminlerin gıdalardaki maksimum miktarı, sağlık açısından riskleri nedeniyle 25 mg/kg'dan 20 mg/kg'a indirildi.

Allura kırmızısına son

Sentetik bir gıda boyası olan Allura Kırmızı AC, sağlık riskleri gerekçesiyle gıdalarda kullanımı yasaklandı.

Melas kullanımı azaltıldı

Şeker kamışından elde edilen doğal gıda boyası Melas'ın, gıdalardaki maksimum kullanım miktarı 200 mg/kg’dan 150 mg/kg’a düşürüldü.

C vitamini dozu düştü

Antioksidan olarak kullanılan C vitamini L-askorbik asitin gıdalardaki maksimum miktarı, olası yan etkilerinden dolayı 200 mg/kg'dan 150 mg/kg'a çekildi.

Sonuç olarak, yeni yönetmelik ile bazı gıda katkılarının kullanımı kısıtlanırken, bazılarına da sınırlama getirildi. Bu gibi düzenlemeler, halk sağlığının korunması adına hayati öneme sahip. Gıdalarımızda kullanılan katkılar konusunda hassasiyetimizi korumalı ve gelişmeleri yakından takip etmeliyiz.

 

Madde Önceki Yönetmelik Son Yönetmelik Açıklama
E 120Karminler25 mg/kg20 mg/kg
E 123Allura kırmızı AC25 mg/kgKullanımdan kaldırılmıştır
E 150bMelasse renklendiricisi200 mg/kg150 mg/kg
E 300L-askorbik asit200 mg/kg150 mg/kg

drive_spreadsheetE-Tablolar'a aktar