Google İçin antitröst davası açıldı

TAKİP ET

ABD Adalet Bakanlığı, Google'a yönelik tekelleşme suçlamasıyla açtığı dava, ülkedeki çeyrek yüzyılın en büyük antitröst davası olarak bugün başladı.

Davada federal savcılar ve eyalet başsavcıları, Google'ın arama motorunu birçok cihazda varsayılan seçenek olarak kilitleyerek pazarı kendi lehine manipüle ettiğini kanıtlamaya çalışacaklar.

Alphabet'in ana şirketi Google'ın üst düzey yöneticilerinin yanı sıra diğer teknoloji şirketlerinin yöneticileri de ifade verecekler.

Google CEO'su Sundar Pichai'nin de ifade vermesi bekleniyor.

Mahkeme belgeleri, Apple'ın İnternet Yazılım ve Hizmetlerinden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Eddy Cue'nin de tanıklık yapabileceğini gösteriyor.

Google'ın, akıllı telefon üreticilerine Android yazılımıyla birlikte Google arama motorunu zorunlu kılarak pazarı yasa dışı şekilde lehine çevirdiği iddia ediliyor.

Bu dava, 1998'de Microsoft'a karşı açılan davanın ardından çeyrek yüzyılın en büyük antitröst davası olarak kaydediliyor.

GOOGLE'A YÖNELİK ANTİTRÖST DAVASI

24 Ocak'ta açıklanan bir bildiride, Kaliforniya, Colorado, Connecticut, New Jersey, New York, Rhode Island, Tennessee ve Virginia eyaletlerinin başsavcılarının Virginia Doğu Bölgesi Bölge Mahkemesinde Google'a karşı antitröst davası açtığı belirtildi.

Şirketin birçok dijital reklam teknolojisi ürününü tekeline aldığı iddia edilen davada, Google'ın sektördeki hakimiyetine yönelik tehditleri ortadan kaldırmak veya azaltmak için rekabete aykırı, dışlayıcı ve yasa dışı yöntemler kullandığı iddia edildi.

Açıklamada, son 15 yılda Google'ın reklam teknolojisi rakiplerini satın alarak etkisiz hale getirdiği veya ortadan kaldırdığı belirtildi ve şirketin dijital reklam pazarındaki hakimiyetini kullanarak daha fazla yayıncı ve reklamcıyı kendi ürünlerini kullanmaya zorladığı ve rakip ürünlerin kullanımını engellediği ifade edildi.

Google'ın sektördeki hakimiyetini pekiştirdiği ve rekabete aykırı davranışlarda bulunduğu belirtilen açıklamada, şirketin suçlamalarına daha detaylı şekilde yer verildi.

ABD Adalet Bakanlığı, 2020 yılında arama ve arama reklamcılığını tekelleştirdiği gerekçesiyle Google'a antitröst davası açmıştı.

Google antitröst davası ABD