Güney Afrika'dan yükselen çığlık: Charles Çaldığın Elması Geri Ver

TAKİP ET

Bazı Güney Afrikalılar, Kral Charles III'ün cumartesi günü taşıyacağı kraliyet asası içinde yer alan dünyanın en büyük elması olarak bilinen Star of Africa'nın İngiltere'den iade edilmesini istiyor.

Bazı Güney Afrikalılar, Kral Charles III'ün cumartesi günü taşıyacağı kraliyet asası içinde yer alan dünyanın en büyük elması olarak bilinen Star of Africa'nın İngiltere'ye iade edilmesini istiyor.


1905 yılında Güney Afrika'da keşfedilen ve iki yıl sonra Britanya monarşisine sömürge hükümeti tarafından sunulan 530 karatlık elmas, o zamanlar Britanya hakimiyeti altında olan topraklardan köle düzeni ile çıkartılmıştı.

Sömürge döneminde yağmalanan sanat eserlerinin ve tarihi eserin Naziler tarafından yağmalanan eserler gibi iade edilmesi konusunda küresel bir tartışmanın yaşandığı şu dönemde, bazı Güney Afrikalılar elmasın geri getirilmesi çağrısında bulunuyor.

"Elmas Güney Afrika'ya gelmeli. Gururumuzun, mirasımızın ve kültürümüzün bir işareti olmalı" diyen Johannesburg’lu bir avukat ve aktivist olan Mothusi Kamanga, elmasın iade edilmesi için yaklaşık 8.000 imza toplayan bir çevrimiçi dilekçe kampanyası başlattı.
Kamanga,  "Sanırım genel olarak Afrika halkı, dekolonizasyonun sadece insanların belirli özgürlüklere sahip olmasına izin vermek olmadığını, aynı zamanda bizden gasp edilen şeyleri geri almaktan da ibaret olduğunu anlamaya başlıyor" diyerek açıklıyor amacını.
Asada yer alan elmas, resmi olarak Cullinan I olarak bilinir ve Pretoria yakınlarında maden edilen 3.100 karatlık Cullinan elmasından kesilmiş bir elmas.

Aynı taştan kesilen daha küçük bir elmas olan Cullinan II, İngiliz hükümdarları tarafından törenlerde giyilen İmparatorluk Devlet Tacı'na yerleştirilmiş durumda. Sceptre ile birlikte, diğer tac mücevherleriyle birlikte Tower of London'da saklannıyor.
Cullinan elmasının tam bir replikası, bir erkeğin yumruğu büyüklüğünde ve şu an, Cape Town Elmas Müzesi'nde sergileniyor

Konu hakkında görüşleri sorulan Güney Afrikalılar acı bir gülümseme ile “Sonunda bize baskı yaparlarken bizden aldıkları için eve getirilmeli" diyen Johannesburg sakini Mohamed Abdullahi  gibiler yanında  “Artık önemli değil. Bazı şeyler değişti, evrim geçiriyoruz Eskiden onlar için üstün olmanın önemi ... artık bizim için önemli değil." Diyen Güney Afrikalılı ieketseng Nzhadzhaba. Sömürge izleri ve kültürünün daha çok uzun süre silinmeyecek olmasını kabul etmiş durumdalar.
 

Güney Afrika Kısa Sömürge Tarihi

İngiltere, Güney Afrika'yı 1652'de Hollanda Doğu Hindistan Şirketi tarafından kurulan Cape Colony'yi ele geçirerek sömürmeye başladı. Daha sonra İngilizler, Zulu ve Boer savaşları gibi çeşitli çatışmalar yoluyla Güney Afrika'daki egemenliklerini genişlettiler.

Güney Afrika, İngiliz İmparatorluğu'nun bir kolonisi olarak 1910 yılına kadar İngiliz yönetimi altında kaldı. 1910'da Güney Afrika, Birleşik Krallık'tan ayrılarak bağımsız bir ülke haline geldi, ancak İngiltere hala ülkede güçlü bir etkiye sahipti ve apartheid dönemi boyunca ülke üzerinde etkisini sürdürdü.

İngiliz sömürge döneminde, Güney Afrika'da birçok zengin maden kaynağı vardı ve İngiltere, altın, elmas, platin ve diğer mineraller gibi kaynaklardan büyük ölçüde yararlandı. Ancak sömürgeciliğin etkisi sadece ekonomik değildi. İngilizler, Güney Afrika'daki yerli halklara karşı sık sık baskı uyguladılar ve zulümler işlediler. Bu dönemde binlerce Güney Afrikalı insan öldürüldü, esir alındı veya sürgüne gönderildi.

 

1 Karat = 1 karat, 0.2 gramdır.

 

kral 3. charles kral 3. charles taç giyme töreni kral 3. charles kaç yaşında kral 3 charles ingiltere kral 3 charles ingiltere kimdir Güney Afrika Sömürge İngiltere Cullinan Elmas